6 porcji
Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: 30 minut
Składniki:
340g mielonej cielęciny
30g utartego parmezanu
1 średniej wielkości, lekko ubite jajko
30g świeżo utartej bułki
1 łyżka wody
2 łyżki oliwy
0,5 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 litr wywaru z kurczaka (mogę podać przepis - na życzenie)
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
2 średniej wielkości cukinie, obrane, przecięte wzdłuż i pokrojone w plastry
175g małych pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych
0,5 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
400g pokrojonych pomidorów z puszki
225g młodej zielonej fasolki, pokrojonej na mniejsze kawałki
175g makaronu spaghetti, połamanego na kawałki
225g ugotowanej drobnej białej fasolki, opłukanej i odsączonej
Etapy przgotowania:
1. Wymieszać mielone mięso, parmezan, jajko, tartą bułkę, połowę pietruszki, połowę soli, niewielką część pieprzu i wodę
2. Potem podgrzać oliwę w dużym rondlu i podsmażyć na niej czosnek przez 1 minutę. Dołożyć cukinie, grzyby i rozmaryn, smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu
3. Dodać pomidory, wlać wywar i pozostałą sól. Zagotować i wtedy wrzucić zieloną fasolkę i spaghetti. Przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 8 minut
4. Zmniejszyć ogień do minimum i włożyć pulpety. Gotować przez 5 minut, następnie dodać białą fasolkę i gotować przez następne 3 minuty. Przyprawić pieprzem, posypać natką i podawać z bułką ciabatką lub innym włoskim pieczywem.
Smacznego!
Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: 30 minut
Składniki:
340g mielonej cielęciny
30g utartego parmezanu
1 średniej wielkości, lekko ubite jajko
30g świeżo utartej bułki
1 łyżka wody
2 łyżki oliwy
0,5 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 litr wywaru z kurczaka (mogę podać przepis - na życzenie)
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
2 średniej wielkości cukinie, obrane, przecięte wzdłuż i pokrojone w plastry
175g małych pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych
0,5 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
400g pokrojonych pomidorów z puszki
225g młodej zielonej fasolki, pokrojonej na mniejsze kawałki
175g makaronu spaghetti, połamanego na kawałki
225g ugotowanej drobnej białej fasolki, opłukanej i odsączonej
Etapy przgotowania:
1. Wymieszać mielone mięso, parmezan, jajko, tartą bułkę, połowę pietruszki, połowę soli, niewielką część pieprzu i wodę
2. Potem podgrzać oliwę w dużym rondlu i podsmażyć na niej czosnek przez 1 minutę. Dołożyć cukinie, grzyby i rozmaryn, smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu
3. Dodać pomidory, wlać wywar i pozostałą sól. Zagotować i wtedy wrzucić zieloną fasolkę i spaghetti. Przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 8 minut
4. Zmniejszyć ogień do minimum i włożyć pulpety. Gotować przez 5 minut, następnie dodać białą fasolkę i gotować przez następne 3 minuty. Przyprawić pieprzem, posypać natką i podawać z bułką ciabatką lub innym włoskim pieczywem.
Smacznego!