Zupa jarzynowa z batatami

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepis dostałam od Tatter
bussi.gif
, wpisuję za jej zgodą
icon_smile.gif


Składniki:
250 g pasternaku (zastąpiłam korzeniem pietruszki)
250 g słodkich ziemniaków
250 g marchewki
150 g czerwonej cebuli
150 g pora
150 g selera naciowego
1,5 łyżeczki nasion kminu
1,5 łyżeczki płatków chilli (dałam mniej)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
25 g masła
1,5 l wody lub rosołu

Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, co trzeba obieramy ze skórki. Połowę marchwi, cały pasternak i słodkie ziemniaki kroimy na grubsze kawałki, wrzucamy na blaszkę do pieczenia, dodajemy kumin, chilli, 2 łyżki oliwy i mieszamy. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach C. aż się zrumienią, obracamy je w czasie pieczenia od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masło. Szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pory, seler i pozostałą marchewkę, dusimy pod przykryciem 20 minut. Jeśli podejdzie wodą odkrywamy i odparowujemy. Gdy duszone warzywa są miękkie, dodajemy wodę i upieczone jarzyny, gotujemy razem 10 minut i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Ja podałam ze scones z serem cheddar:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26790


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy