- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis dostałam od Tatter
, wpisuję za jej zgodą
Składniki:
250 g pasternaku (zastąpiłam korzeniem pietruszki)
250 g słodkich ziemniaków
250 g marchewki
150 g czerwonej cebuli
150 g pora
150 g selera naciowego
1,5 łyżeczki nasion kminu
1,5 łyżeczki płatków chilli (dałam mniej)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
25 g masła
1,5 l wody lub rosołu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, co trzeba obieramy ze skórki. Połowę marchwi, cały pasternak i słodkie ziemniaki kroimy na grubsze kawałki, wrzucamy na blaszkę do pieczenia, dodajemy kumin, chilli, 2 łyżki oliwy i mieszamy. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach C. aż się zrumienią, obracamy je w czasie pieczenia od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masło. Szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pory, seler i pozostałą marchewkę, dusimy pod przykryciem 20 minut. Jeśli podejdzie wodą odkrywamy i odparowujemy. Gdy duszone warzywa są miękkie, dodajemy wodę i upieczone jarzyny, gotujemy razem 10 minut i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Ja podałam ze scones z serem cheddar:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26790


Składniki:
250 g pasternaku (zastąpiłam korzeniem pietruszki)
250 g słodkich ziemniaków
250 g marchewki
150 g czerwonej cebuli
150 g pora
150 g selera naciowego
1,5 łyżeczki nasion kminu
1,5 łyżeczki płatków chilli (dałam mniej)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
25 g masła
1,5 l wody lub rosołu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, co trzeba obieramy ze skórki. Połowę marchwi, cały pasternak i słodkie ziemniaki kroimy na grubsze kawałki, wrzucamy na blaszkę do pieczenia, dodajemy kumin, chilli, 2 łyżki oliwy i mieszamy. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach C. aż się zrumienią, obracamy je w czasie pieczenia od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masło. Szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pory, seler i pozostałą marchewkę, dusimy pod przykryciem 20 minut. Jeśli podejdzie wodą odkrywamy i odparowujemy. Gdy duszone warzywa są miękkie, dodajemy wodę i upieczone jarzyny, gotujemy razem 10 minut i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Ja podałam ze scones z serem cheddar:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26790