Zupa kalafiorowo-porowa

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zupa kalafiorowo-porowa

krem_kalafior_por.jpg

- 1 mały kalafior
- 1 por
- 2 średnie ziemniaki
- sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
- koperek
- masło
- śmietana
- grzanki

Kalafior po umyciu podzielić na małe różyczki i poddusić na maśle.
Po chwili dorzucić pokrojony w talarki por(białą część i kawałek zielonej),wymieszać i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy kalafior zmieni kolor na lekko złocisty,wlać do garnka trochę bulionu i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować,dolać bulionu warzywnego,włożyć przyprawy i gotować razem około 10 minut.
Pod koniec gotowania wlać trochę śmietany i włożyć łyżkę masła.
Doprawić do smaku i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ja do zup daję śmietanę 30 % -2 lub 3 łyżki.
Do tej zupy daję przeważnie mrożone kalafiory.
 

Załączniki

  • krem_kalafior_por.jpg
    krem_kalafior_por.jpg
    62.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wpisuję w kolejkę
mniam.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, ta zupa, to już koniecznie.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy