- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa kalafiorowo-porowa
- 1 mały kalafior
- 1 por
- 2 średnie ziemniaki
- sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
- koperek
- masło
- śmietana
- grzanki
Kalafior po umyciu podzielić na małe różyczki i poddusić na maśle.
Po chwili dorzucić pokrojony w talarki por(białą część i kawałek zielonej),wymieszać i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy kalafior zmieni kolor na lekko złocisty,wlać do garnka trochę bulionu i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować,dolać bulionu warzywnego,włożyć przyprawy i gotować razem około 10 minut.
Pod koniec gotowania wlać trochę śmietany i włożyć łyżkę masła.
Doprawić do smaku i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ja do zup daję śmietanę 30 % -2 lub 3 łyżki.
Do tej zupy daję przeważnie mrożone kalafiory.

- 1 mały kalafior
- 1 por
- 2 średnie ziemniaki
- sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
- koperek
- masło
- śmietana
- grzanki
Kalafior po umyciu podzielić na małe różyczki i poddusić na maśle.
Po chwili dorzucić pokrojony w talarki por(białą część i kawałek zielonej),wymieszać i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy kalafior zmieni kolor na lekko złocisty,wlać do garnka trochę bulionu i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować,dolać bulionu warzywnego,włożyć przyprawy i gotować razem około 10 minut.
Pod koniec gotowania wlać trochę śmietany i włożyć łyżkę masła.
Doprawić do smaku i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ja do zup daję śmietanę 30 % -2 lub 3 łyżki.
Do tej zupy daję przeważnie mrożone kalafiory.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: