Zupa koperkowa jarska

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
kermidt @ 17 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1304110a jak ona niezabielana? Przejdzie?

dla mnie taka zupa letnia i wczesno jesienna jest zacierkowa: dobry wywar z tartymi jarzynami, bez miesa i oczywiscie najlepsza czesc: zacierki. Tylko jakos tutejsze jarzynki nie takie. Marchewka bardzo slodka, pietruszki nie ma, zastepczy pasternak slodki
icon_rolleyes.gif
do kitu z tako roboto

ciekawe czy malego bardzo by koperek denerwowal...
Mój mąż nie je śmietany i on akurat tylko taką gołą je. Odlewam mu część przd dodaniem śmietany i koniec. Mówi, że jego wersja lepsza niż nasza, ale moim zdaniem to nie jest prawda
icon_mrgreen.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
O! ja też tak robię koperkową .

Tylko w mojej wersji z kluskami lanymi - Dziecię sobie w trakcie jedzenia zgaduje, jaki to kształt ma akurat jakiś klusek
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
ugotowałam właśnie na jutro ale w swojej dawnej wersji czyli: bulion pod koniec koperek i jutro wrzuce ziemniaki do środka
bez innych warzyw i zabielania
taka mi smakuje najbardziej chyba, bo najbardziej czuć koperek
icon_mrgreen.gif
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Podnosze bo bede robic jutro
lecker.gif

Pamietam jak jako dziecko czesto jadlam zupe koperkowa u sasiadki
icon_mrgreen.gif

Zamiast kluseczek lanych dawala do zupy kaszke manna, pyszne to bylo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
mysz @ 12 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1567534A macie jakiś przepis na te kluski?
Jeśli myślisz o lanych kluskach,to na 1 jajko daję 2 łyżki mąki i mieszam,jeśli zbyt gęste-dodaje odrobinę wody.
Ciasto nie może być za rzadkie,bo wtedy nie będzie kluseczek.
Ja wlewam ciasto przez mały lejek i wtedy mam cienkie kluski jak makaron.

U mnie w domu Babcia gotowała pyszną koperkową na bulionie warzywnym,a zamiast ciasta, wlewała roztrzepane jajka.
W zupie były potem takie pyszne,jajeczne nitki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,619
4,747
113
Janka @ 12 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1567549Jeśli myślisz o lanych kluskach,to na 1 jajko daję 2 łyżki mąki i mieszam,jeśli zbyt gęste-dodaje odrobinę wody.
Ciasto nie może być za rzadkie,bo wtedy nie będzie kluseczek.
Ja wlewam ciasto przez mały lejek i wtedy mam cienkie kluski jak makaron.

U mnie w domu Babcia gotowała pyszną koperkową na bulionie warzywnym,a zamiast ciasta, wlewała roztrzepane jajka.
W zupie były potem takie pyszne,jajeczne nitki.
A ja wlewam ciasto do woreczka, takiego na mrożonki, grubszego, odcinam rożek i tak wyciskam do zupy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy