- Lut 17, 2008
- 309
- 0
- 0
Pyszna, sycąca zupa na lato, podawana w temperaturze pokojowej.
litr bulionu, przestudzonego do temp. w której chcemy mieć zupę
pół kilo zielonego bobu
mała cebula
koperek - jak kto lubi
5 łyżek oliwy
opcjonalnie - pół szklanki niekwaszonej śmietany
sól i pieprz do smaku.
Wkładamy bób do zimnej wody i gotujemy aż skorupki zmiękną, przelewamy zimną wodą i łuskamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy posiekaną cebulę, oliwę i szklankę bulionu, miksujemy na gładko. Dolewamy resztę bulionu, dodajemy koperek, ewentualnie śmietanę, chwilę miksujemy i doprawiamy do smaku.
Zupa jest przepyszna z grzankami z ciemnego chleba.
litr bulionu, przestudzonego do temp. w której chcemy mieć zupę
pół kilo zielonego bobu
mała cebula
koperek - jak kto lubi
5 łyżek oliwy
opcjonalnie - pół szklanki niekwaszonej śmietany
sól i pieprz do smaku.
Wkładamy bób do zimnej wody i gotujemy aż skorupki zmiękną, przelewamy zimną wodą i łuskamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy posiekaną cebulę, oliwę i szklankę bulionu, miksujemy na gładko. Dolewamy resztę bulionu, dodajemy koperek, ewentualnie śmietanę, chwilę miksujemy i doprawiamy do smaku.
Zupa jest przepyszna z grzankami z ciemnego chleba.