Zupa krem z bobu

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Pyszna, sycąca zupa na lato, podawana w temperaturze pokojowej.

litr bulionu, przestudzonego do temp. w której chcemy mieć zupę
pół kilo zielonego bobu
mała cebula
koperek - jak kto lubi
5 łyżek oliwy
opcjonalnie - pół szklanki niekwaszonej śmietany
sól i pieprz do smaku.


Wkładamy bób do zimnej wody i gotujemy aż skorupki zmiękną, przelewamy zimną wodą i łuskamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy posiekaną cebulę, oliwę i szklankę bulionu, miksujemy na gładko. Dolewamy resztę bulionu, dodajemy koperek, ewentualnie śmietanę, chwilę miksujemy i doprawiamy do smaku.

Zupa jest przepyszna z grzankami z ciemnego chleba.
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Zjadłabym jakby mi kto bób wyłuskał. Pewnie pyszna jest...
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Martusia @ 3 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=724241Zjadłabym jakby mi kto bób wyłuskał. Pewnie pyszna jest...
Przepyszna
icon_smile.gif
A łuskanie nie idzie aż tak źle, włączasz serial i nawet nie patrzysz na palce - na kilogram zszedł mi dokładnie jeden odcinek "Braci i sióstr" (z przerwami, bo był smutny)

a, zapomniałam wymienić przy składnikach - dodałam też łyżeczkę suszonego rozmarynu w trakcie miksowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

fastyna

Member
Paź 30, 2007
223
0
0
a ja jakoś nie mogę się do boby przekonać... dla mnie ma taki dziwny zapach po ugotowaniu, wręcz odrzucający
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
U mnie wszyscy kochają bób, tata z siostrą się o niego biją, a ja zjem ziarenko, dwa i mam dość...
Ale kilka dni temu kupiłam mężowi bobu, a niech ma.. I się okazało, że nie kocha, choć zje, czemu nie.. Więc zrobię jutro tę zupę
icon_smile.gif