Zupa-krem z brokułów z twarożkiem ziołowym

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Składniki:

- jeden brokuł
- jeden duży ziemniak
- jedna cebula
- jeden spory ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyzka oliwy
- opakowanie twarożku z ziołami typu Almette
- sól
- pieprz

- opcjonalnie do posypania świeży szczypiorek, cebulka prażona, grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy

Brokuł podzielić na małe różyczki, łodyżki skroić w plasterki, gruby głąb obrać z twardych włókien zewnętrznych i też pokroić w plasterki. Obranego ziemniaka pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę, czosnek w płatki.
W garnku rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać ok. 1/3 ziemniakowych kostek i smażyć aż się zarumienią, w międzyczasie dodać trochę brokułów i smazyć razem. Dodać resztę warzyw i zalać wrzątkiem ale taką ilością, żeby ledwo nakrywał warzywa, posolić i dodać pieprz. Gotować ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie, zmiksować na gładko.
Twarożek przełozyć do miski, wymieszać, dodać do niego łyżkę gorącej zupy i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej zupy. Wlać mieszaninę do zupy, dokładnie wymieszać i już nie gotować. Ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu i podawać z w/w dodatkami.

Moje uwagi

Zupę wymyśliłam naprędce dzisiaj, trzeba było zagospodarować jakoś zalegające brokuły
icon_wink.gif
Byc może gdzieś taki przepis już istnieje, ale na Cinie go nie znalazłam więc wpisałam
icon_smile.gif
Myślę, że mozna dodać też inny twarożek zamiast ziołowego, np. Almette z czosnkiem lub czosnkiem niedźwiedzim bardzo by tez pasował, paprykowy tak samo ale wtedy dodałabym jeszcze jedną paprykę do warzyw. Każdy wariant na pewno jest godny polecenia i smaczny
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy