- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Składniki:
- jeden brokuł
- jeden duży ziemniak
- jedna cebula
- jeden spory ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyzka oliwy
- opakowanie twarożku z ziołami typu Almette
- sól
- pieprz
- opcjonalnie do posypania świeży szczypiorek, cebulka prażona, grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy
Brokuł podzielić na małe różyczki, łodyżki skroić w plasterki, gruby głąb obrać z twardych włókien zewnętrznych i też pokroić w plasterki. Obranego ziemniaka pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę, czosnek w płatki.
W garnku rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać ok. 1/3 ziemniakowych kostek i smażyć aż się zarumienią, w międzyczasie dodać trochę brokułów i smazyć razem. Dodać resztę warzyw i zalać wrzątkiem ale taką ilością, żeby ledwo nakrywał warzywa, posolić i dodać pieprz. Gotować ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie, zmiksować na gładko.
Twarożek przełozyć do miski, wymieszać, dodać do niego łyżkę gorącej zupy i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej zupy. Wlać mieszaninę do zupy, dokładnie wymieszać i już nie gotować. Ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu i podawać z w/w dodatkami.
Moje uwagi
Zupę wymyśliłam naprędce dzisiaj, trzeba było zagospodarować jakoś zalegające brokuły
Byc może gdzieś taki przepis już istnieje, ale na Cinie go nie znalazłam więc wpisałam
Myślę, że mozna dodać też inny twarożek zamiast ziołowego, np. Almette z czosnkiem lub czosnkiem niedźwiedzim bardzo by tez pasował, paprykowy tak samo ale wtedy dodałabym jeszcze jedną paprykę do warzyw. Każdy wariant na pewno jest godny polecenia i smaczny
- jeden brokuł
- jeden duży ziemniak
- jedna cebula
- jeden spory ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyzka oliwy
- opakowanie twarożku z ziołami typu Almette
- sól
- pieprz
- opcjonalnie do posypania świeży szczypiorek, cebulka prażona, grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy
Brokuł podzielić na małe różyczki, łodyżki skroić w plasterki, gruby głąb obrać z twardych włókien zewnętrznych i też pokroić w plasterki. Obranego ziemniaka pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę, czosnek w płatki.
W garnku rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać ok. 1/3 ziemniakowych kostek i smażyć aż się zarumienią, w międzyczasie dodać trochę brokułów i smazyć razem. Dodać resztę warzyw i zalać wrzątkiem ale taką ilością, żeby ledwo nakrywał warzywa, posolić i dodać pieprz. Gotować ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie, zmiksować na gładko.
Twarożek przełozyć do miski, wymieszać, dodać do niego łyżkę gorącej zupy i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej zupy. Wlać mieszaninę do zupy, dokładnie wymieszać i już nie gotować. Ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu i podawać z w/w dodatkami.
Moje uwagi
Zupę wymyśliłam naprędce dzisiaj, trzeba było zagospodarować jakoś zalegające brokuły


