zupa - krem z groszku

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhy
icon_mrgreen.gif
Spoko. Troche gotuję, więc ptysiowego bymnie miksowała
icon_wink.gif

A krem wszystkim baaaaaaardzo smakowal. Tata lubi takie przecierane zupy, mama tez ze smakiem zjadla.
Moja modyfikacja - dalam tylko 1 serek - nie chialam dodatkowych kalorii dokladac - jeszcze zapiekanka zalana smietana czekała i beza i salatki na kolacje
icon_wink.gif

Bardzo sycąca jest. Mam stwierdzila, ze juz drugiego by nie musialo byc
icon_wink.gif

Dziekuje
anbetung.gif
Bede powtarzac, bo baaardzo szybko sie ja robi a dla mnie to wazne
daumen.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Właśnie zrobiłam tą zupę, bardzo smaczna:) rodzina zjadła ze smakiem. Zrobiłam jednak trochę inaczej, a mianowicie: 1 cebulkę lekko zrumieniłam, wrzuciłam do garnka, dodałam groszek z puszki bez zalewy i nalałam ok 1 l wody ( nie miałam bulionu ani rosołu) dodałam kostkę rosołową i gotowałam na małym gazie. Następnie dodałam 1 serek topiony 100g z szynką i całość zmiksowałam. Podawałam z grzankami:) Polecam naprawdę przepyszna zupa, pewnie jeszcze nie raz zrobię. Pozdrawiam

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wlasnie mi sie przypomniało - mam pytanie o serek.
Ni chuchu nie chciał mi sie rozpuścić - zmiksowałam.
Wam sie serki same rozpuszczają
icon_question.gif

Pociełam na kawałki (zeby szybciej było), wrzuciłam, mieszałam a tam nic!!
Moze od serka zalezy
icon_question.gif
gruebel_2.gif

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Mnie również serki sie nie chciały rozpuszczać, to znaczy ciężko było, ale w końcu się rozpuściły. Być moze zależy to od serka. Robiłam tą zupę z serkami takimi najtańszymi z Carreffoura - w prostokątnych kostkach. Można spróbować ze zwykłym startym żółtym serem, wtedy nie powinno być problemu z rozpuszczaniem - przynajmniej z moich obserwacji wynika, że taki ser rozpuszcza się lepiej od topionego. Nie wiem tylko jak będzie z walorami smakowymi w przypadku tej zupy, bo jeszcze nie testowałam w takiej wersji
icon_neutral.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja miałam jakieś z Lidla.
Mi to nie przeszkadza, ze musiałam zmiksować
icon_wink.gif
tak tylko pytam czy może mi sie akurat jakies dziwne serki trafiły
icon_wink.gif

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Ja robiłam tez z tych najtanszych z carrefoura - one sa takie maziste. A te z Lidla sa bardziej zbite. Moze to jest powód...

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Carre u mnie nie ma.
Ale OK, bo myslalam,ze moze coś skopałam
icon_wink.gif

Nastepnym razem zblenduje serek razem z rozgotowanym groszkiem i po sprawie
icon_biggrin.gif

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
Długo nie czekałem i zrobiłem, lecz pomieszałem wiele przepisów z internetu: najpierw na masełku zeszkliłem dymkę, dodałem do bulionu warzywnego i wrzuciłem groszek z zalewa w której go wcześniej gotowałem ok. 15 minut - zmiksowałem, dodałem serek topiony i 4 drobno pokrojone młode ziemniaki z wczorajszego obiadu i jeszcze raz zmiksowałem.-przetarłem przez sitko, do tego świeżo zmielony pieprz i sól

Załączniki

• IMG_0187.jpg
    IMG_0187.jpg
    529.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0189.jpg
    IMG_0189.jpg
    486 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy