Zupa krem z selerów

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
40 dag selera naciowego
1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
2 cebule
2 łyżki masła
150 ml śmietanki
2 żółtka
2 plasterki wędzonego łososia
4 łyżki startego korzenia selera
sól
pieprz
sok z cytryny

Łodygi selera naciowego umyć, oczyścić z włókien. Część listków oderwać i zostawić do przybrania. Pozostały seler oraz cebulę posiekać. Poddusić na maśle, podlewając łyżką wody. Wlać gorący bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Plasterki łososia pokroić w cienkie paseczki. Starty korzeń selera skropić sokiem z cytryny. Zupę ponownie podgrzać, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę wlać na talerze, posypać startym selerem oraz paseczkami łososia. Udekorować listkami selera. Podawać z pieczywem.

kremzseler_w.jpg
 

Załączniki

  • kremzseler_w.jpg
    kremzseler_w.jpg
    144.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy