zupa marchwiowo - selerowa

hania81

Member
Gru 29, 2007
4
0
0
1kg marchewki
6 selerów naciowych
2 cebule
2 zabki zmielonego czosnku
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki sosu tabasco (lub mniej jesli ktos nie lubi pikantnie)
tymianek
pieprz
2 l wody
2 kostki rosolowe

Dobrze zmiksować marchewkę i seler z wodą w blenderze (najlepiej najpierw zmiksować je z częścią wody, stopniowo dolewając reszte, dzięki temu warzywa lepiej sie zmiksuja).
Na patelni podsmażyć cebulę dodając sprasowany czosnek i pozostałe przyprawy. Przełożyć to wszystko do garnka i dolać nasz marchewkowo - selerowy plyn. Doprawić kostką rosołową i gotować na małym ogniu ok. 30 min.
Zupa jest dosyć gęsta i lekko pikantna, ma ciekawy smak. Można wkroić do niej dowolnych jarzyn lub grzanki jesli ktoś woli żeby coś pływało lub zabielić śmietanką - jak kto lubi:)

Przepis pochodzi z programu Come Dine With Me. W orginale był jeszcze imbir ale nie próbowałam. Jeśli przepis gdzieś się juz pojawił wcześniej to przepraszam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy