Zupa mleczna z dynią
1/2 l mleka
50 dag miąższu z dyni
szczypta soli
zacierki:
1/2 szklanki maki
woda
szczypta soli
sposób przygotowania
Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić w grupa kostek, ugotować w wodzie do miękkości, zmiksować na mus lub przetrzeć przez sito. Mleko zagotować z solą, do gotującego mleka zetrzeć na grubej tarce ciasto, które należy przyrządzić z mąki i wody( wody tyle aby otrzymać bardzo gęste i dosyć twarde ciasto- na tyle sztywne alby je zetrzeć). Gdy zacierki są miękkie, dodać dynię, zagotować.
Zupę można podawać posłodzoną lub posolona z odrobina masła. Świetna jest też na zimno, chociaż wtedy dosyć mocno gęstnieje.
dodatkowe informacje
Zamiast z zacierkami można zupę podać z ugotowanym, drobnym makaronem.
1/2 l mleka
50 dag miąższu z dyni
szczypta soli
zacierki:
1/2 szklanki maki
woda
szczypta soli
sposób przygotowania
Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić w grupa kostek, ugotować w wodzie do miękkości, zmiksować na mus lub przetrzeć przez sito. Mleko zagotować z solą, do gotującego mleka zetrzeć na grubej tarce ciasto, które należy przyrządzić z mąki i wody( wody tyle aby otrzymać bardzo gęste i dosyć twarde ciasto- na tyle sztywne alby je zetrzeć). Gdy zacierki są miękkie, dodać dynię, zagotować.
Zupę można podawać posłodzoną lub posolona z odrobina masła. Świetna jest też na zimno, chociaż wtedy dosyć mocno gęstnieje.
dodatkowe informacje
Zamiast z zacierkami można zupę podać z ugotowanym, drobnym makaronem.
