- Lis 22, 2005
- 86
- 0
- 0
kalafior, niezbyt wielki
2 małe cukinie
3,4 duże pomidory
4 duże ziemniaki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
listek laurowy, ziele, sól, pieprz,szczypta cukru, jeśli używamy to przyprawa typu vegeta/kostki rosołowe
masło klarowane, dwie łyżki
kwaśna śmietana
W garnku (ok 5 litrów)gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego kalafiora z listkiem i zielem( i solą/vegetą/kostkami). Wody nalewam tyle żeby po wrzuceniu wszystkiego w garnku było dość gęsto i żeby zostało miejsce na resztę warzyw.
Na sporej patelni, albo w garnku, w którym da się smażyć szklę pokrojoną drobno cebulkę na połowie masła, potem dorzucam pokrojone w kostkę obrane pomidory, odrobinę solę i słodzę, wciskam czosnek. Kiedy porządnie zmięknie kalafior i ziemniaki dodaję sos pomidorowy. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną w drobne słupki cukinię ( jeśli się ją zetrze robi się miękka zbyt szybko, a powinna być wyczuwalnie sprężysta przy jedzeniu). Cukinia na patelni przebywa dosłownie 3 minuty i do gara. Przyprawiam dość mocno pieprzem i zaprawiam śmietaną. Jest dość gęsta, mocno warzywna i kombinacja smaków jest bardzo przyjemna.
Błąd mój, że nie wpisałam tego przepisu w lato kiedy tą zupą zachęciłam moje dzieci do jedzenia warzyw. Zrobiłam ją w niedzielę i stwierdziłam że skoro wszyscy znajomi wzięli przepis i sobie chwalą to się podzielę i z Wami. Ponieważ nie wypadało mi biegać z aparatem to zdjęcie będzie przy następnej okazji.
2 małe cukinie
3,4 duże pomidory
4 duże ziemniaki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
listek laurowy, ziele, sól, pieprz,szczypta cukru, jeśli używamy to przyprawa typu vegeta/kostki rosołowe
masło klarowane, dwie łyżki
kwaśna śmietana
W garnku (ok 5 litrów)gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego kalafiora z listkiem i zielem( i solą/vegetą/kostkami). Wody nalewam tyle żeby po wrzuceniu wszystkiego w garnku było dość gęsto i żeby zostało miejsce na resztę warzyw.
Na sporej patelni, albo w garnku, w którym da się smażyć szklę pokrojoną drobno cebulkę na połowie masła, potem dorzucam pokrojone w kostkę obrane pomidory, odrobinę solę i słodzę, wciskam czosnek. Kiedy porządnie zmięknie kalafior i ziemniaki dodaję sos pomidorowy. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną w drobne słupki cukinię ( jeśli się ją zetrze robi się miękka zbyt szybko, a powinna być wyczuwalnie sprężysta przy jedzeniu). Cukinia na patelni przebywa dosłownie 3 minuty i do gara. Przyprawiam dość mocno pieprzem i zaprawiam śmietaną. Jest dość gęsta, mocno warzywna i kombinacja smaków jest bardzo przyjemna.
Błąd mój, że nie wpisałam tego przepisu w lato kiedy tą zupą zachęciłam moje dzieci do jedzenia warzyw. Zrobiłam ją w niedzielę i stwierdziłam że skoro wszyscy znajomi wzięli przepis i sobie chwalą to się podzielę i z Wami. Ponieważ nie wypadało mi biegać z aparatem to zdjęcie będzie przy następnej okazji.
