Zupa ogórkowa na maśle

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Hanka145 @ 4 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406157Dziwie sie jednak, dlaczego do sprobowania zupy z ryzem potrzeba odwagi. Jesli mozna odlac troche zupy do sprobowania z kurkuma, to tak samo mozna odlac przed dodaniem ziemniakow i wrzucic np. lyzke ryzu, zeby sie przekonac, czy w takiej zmianie smakuje. Jak ktos juz napisal, z ryzem jest bardziej delikatna, i mysle, ze warto sie samemu przekonac, czy to bedzie smakowalo.
Zgadzam się z Hanką
icon_lol.gif
ja,wielka przeciwniczka takich udziwnień jak np.ogórkowa z ryżem.
Ze zwykłego lenistwa zrobiłam taką,bo nie chciało mi się obierać ziemniaków
glupek.gif

a miałam ugotowany ryż.
Spotkało mnie miłe zaskoczenie,co nie znaczy że teraz będzie tylko z ryżem,ale warto było spróbować.

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Najczejsciej chodzi o nasze przyzwyczajenia zywieniowe, robi sie to, co sie zna od dawna, a czasem jakies odmiany sa uwazane za conajmniej dziwne - z jednej strony, a z drugiej strony ochoczo probujemy dania z obcych kuchni bez oporow, choc zestaw skladnikow moze byc conajmniej zastanawiajacy.
Dziekuje Janko, za Twoje zdanie, bo jednak dodatki do zup sa kwestia gustu, ale naprawde warto sie przekonac, czy cos innego komus moze smakowac.
A w kwestii formalnej, do zup uzywam tanszego ryzu i go nie plucze, poniewaz skrobia zawarta w ryzu dodatkowo zageszcza zupe, robiac ryz na sypko czy jako pilaw to uzywam wylacznie basmati ryz i zawsze go plucze pol godz. i gotuje wg. wskazowki hinduskiej mistrzyni kulinarnej Aarti.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
index.php?act=findpost&pid=1406463Najczejsciej chodzi o nasze przyzwyczajenia zywieniowe, robi sie to, co sie zna od dawna, a czasem jakies odmiany sa uwazane za conajmniej dziwne - z jednej strony, a z drugiej strony ochoczo probujemy dania z obcych kuchni bez oporow, choc zestaw skladnikow moze byc conajmniej zastanawiający.
Na szczęście mówimy o naszej rodzimej kuchni, więc te obce kuchnie odłóżmy ad acta. Nigdy nie lubiłam zupy ogórkowej z ryżem. Jadłam ją dwa razy. Pierwszy w domu moich rodziców, gdzie gotowała pani Hela (moja Mama nie umiała gotować) i drugi raz u moich przyjaciół, żeby nie zrobić im przykrości.
Nie ma to nic wspólnego z przyzwyczajeniami żywieniowymi, bo po dwóch razach trudno aż tak się przyzwyczaić. Ja po prostu nie lubię takiego zestawienia, tak jak inni mają prawo je lubić.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zrobię dziś dla Maciusia na jutro.
Na szczęście on lubi z ryżem. Zresztą... on lubi wszystko co mu się poda do jedzenia.
icon_lol.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
index.php?act=findpost&pid=1406157Dzis ugotowalam te zupe na masle, prawie wg. tego przepisu. Zwykle gotowalam na kosciach z miesem, ale przyznam, ze na masle ma bardziej subtelny smak. Ja bardzo lubie stare polskie przepisy i starszych ksiazek kucharskich mam +- 200 poczawszy od lat 60, ale tez mam kilka ze staropolskiej kuchni wliczajac w to Cwierczakieiczowa.
Moim zdaniem starsze polskie przepisy sa nadzwyczajne, ale technika przyrzadzania troche sie zmienila. Wiec gotujac dokladnie wg. przepisow albo z niewielkimi zmianami stosuje zazwyczaj nowsza technike, taka podpatrzona u wspolczesnych mistrzow kuchni albo z wlasnymi zmianami, ktore wg. mnie nie maja wlasciwie wplywu na smak potraw.
Gotujac te zupe uzylam 3 srednie ogorki kiszone ze sloika i plyn do smaku. Jarzynki podsmazylam w garnku ma masle wszystkie razem wlaczywszy ogorki kiszone posiekane drobno (jakos wole siekane zamiast tartych) i cebule, drobno posiekana. Nie podpiekalam cebuli, co zwykle robilo sie w celu uzyskania ciemnego koloru np. rosolu, bo mi na kolorze nie zalezy.
Uzylam 2 lyzki masla ghi i wg. mnie nie trzeba bylo wiecej. Podsmazone jarzynki zalalam goraca woda, dodalam przyprawy jak w przepisie + 3 ziarna ziela angielskiego i po zagotowaniu, po 5 min. wsypalam 1/4 szklanki ryzu. Ziemniakow nie uzywam do tej zupy, jak juz wspomnialam. Po 15 min. wylaczylam palnik, kiedy ryz juz prawie byl gotowy, potem sam dochodzi w goracej zupie. Zaprawilam hartowana smietana, doprawilam do smaku sola i pieprzem. Kurkumy, ktora jest bardziej znana jako TURMERIC nie dawalam, jako, ze w tym przypadku chodzi tylko o kolor, a nie o smak, bo mi na zoltym kolorze nie zalezy. Zupa wyszla bardzo pyszna.

Dziwie sie jednak, dlaczego do sprobowania zupy z ryzem potrzeba odwagi. Jesli mozna odlac troche zupy do sprobowania z kurkuma, to tak samo mozna odlac przed dodaniem ziemniakow i wrzucic np. lyzke ryzu, zeby sie przekonac, czy w takiej zmianie smakuje. Jak ktos juz napisal, z ryzem jest bardziej delikatna, i mysle, ze warto sie samemu przekonac, czy to bedzie smakowalo.
Kurkuma daje ładny, apetyczny kolor, ale przede wszystkim warto dodac ze wzgledu na właściwosci antyrakowe. Warto wprowadzic kurkumę do wielu potraw.

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Ja robię ogórkową bardzo podobnie, tylko dodaję jeszcze do włoszczyzny niewielką ilość drobno pokrojonych ziemniaków, jest bardzo smaczna
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ponieważ z okazji Festiwalu zup i ja robiłam ogórkową, a robiłam trochę inaczej - wpiszę tu tę inną wersję.

Szybka zupa ogórkowa zabielana z wędzonym boczkiem

4 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
500 g kiszonych ogórków lub przecieru ogórkowego
4-6 plastrów wędzonego boczku
2-3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany + 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki siekanego koperku

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plastry. Pietruszkę pozostawiam całą, aby potem ją łatwo usunąć z zupy (nie lubię jej jeść potem w zupie. Jak ktoś lubi - w plastry, jak marchewkę).
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę zalewamy ok. 1 litrem wody (łatwiej dodać pod koniec więcej wody by rozrzedzić zbyt kwaśną zupę, niż odwrotnie). Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 30 min.

Ogórki ścieramy na tarce (obieramy lub nie, wg uznania. Ja nie obieram) - najlepiej do miski, by nie stracić soku. Boczek kroimy i podrumieniamy na patelni. Ogórki wraz sokiem i z boczkiem dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy razem ok. 15 min.

Śmietanę mieszamy z mąką w miseczce. Dodajemy trochę gorącej zupy, mieszamy, po czym przelewamy śmietanę do garnka z zupą. Gotujemy 2 minuty. Próbujemy zupę - w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Doprawiamy zupę wg własnego smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed samym podaniem wsypujemy koperek.

DSC_0673.JPG

Załączniki

• DSC_0673.JPG
    DSC_0673.JPG
    100.4 KB · Wyświetleń: 2

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Moja ogórkowa ma maśle , ale także na mięsku (żeberkach)

P1210795.JPG

Załączniki

• P1210795.JPG
    P1210795.JPG
    293 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Po przeczytaniu kiedyś tego wątku zaczęłam podsmażać ogórki na maśle i jest zdecydowanie lepsza. Ja robię z ziemniakami, warzywami (startymi lub krojonymi albo mrożonymi hortexu). Mój syn uwielbia. Kiedyś jadł i siedzi taki smutny (miał ze 4-5 lat). Pytam "Tomuś nie smakuje Ci?" Odpowiedział, że się martwi, bo jak umrę to nikt mu takiej zupki już nie ugotuje. Wg mnie dużo zależy od ogórków. Ja robię takie gotowe do zupy, obrane, utarte z koprem czosnkiem i solą. Stoją w garażu spokojnie nawet 2 lata i są dobre do zupy. Muszę i w tym roku trochę zrobić.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
oh, Krasnoludko kocham Twojego Tomusia za Jego poczucie humoru
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy