Zupa ogórkowa na maśle

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A ja część odleję i wypróbuję z kurkumą, a część zostawię bez tego dodatku. Ciekawe jak będzie smakowała. A'propos cukru - jest w przepisie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Będę wsypywała po trochu, aż uzyskam odpowiadający mi smak. Dzięki za podpowiedż.
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No więc, jak mówiłam, tak zrobiłam. Bardzo ciekawy smak i kolor. Przyzwyczajona do tej, którą robię zawsze, nie umiem powiedzieć, co jest lepsze. Obie mi smakują. Dziękuję za inspirację.
lecker.gif

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
sionia @ 16 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1015360Kurkumy to tylko trochę dla koloru. Jak da się za dużo to zupa może być gorzka. Kurkuma jest bardzo zdrowa, ale też sprawia, że zupa wyglada tak wesoło, apetycznie. Same oczy chcą ją jeść. Duszone warzywa, koperek też dodają jej kolorytu oczywiście poza wspaniałym smakiem.
Koniecznie wrzuć zdjęcie po dodaniu kurkumy muszę zobaczyć ten kolor
gruebel_2.gif

Oczywiście moja ogórkowa tylko z ziemniakami, nie wyobrażam sobie z ryzem czy makaronem,ale ja ogólnie uwielbiam ziemniaki w zupach
lecker.gif

Tę wersję wypróbuję na pewno i nie ma wątpliwości ze będzie pyszna

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
seniorka @ 16 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1015566No więc, jak mówiłam, tak zrobiłam. Bardzo ciekawy smak i kolor. Przyzwyczajona do tej, którą robię zawsze, nie umiem powiedzieć, co jest lepsze. Obie mi smakują. Dziękuję za inspirację.
lecker.gif
Seniorko,
ja tej kurkumy daje bardziej dla koloru niż smaku. Kurkumę dodaję do wielu potraw, ale minimalnie.

iluana @ 16 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1015577Koniecznie wrzuć zdjęcie po dodaniu kurkumy muszę zobaczyć ten kolor
gruebel_2.gif

Oczywiście moja ogórkowa tylko z ziemniakami, nie wyobrażam sobie z ryzem czy makaronem,ale ja ogólnie uwielbiam ziemniaki w zupach
lecker.gif

Tę wersję wypróbuję na pewno i nie ma wątpliwości ze będzie pyszna
Ja dzisiaj tez ugotowałam ogórkową, bo mnie naszło. Niestety nie ma już śladu. Jak będzie następnym razem, to postaram się zrobić zdjęcie.

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
wlasnie mam zamiar ugotowac ogorkowa na jutro (wole jak zupka postoi przez noc, zgestnieje i smaki sie przegryza ;)... przyznam, ze nigdy nie podsmazalam ogorkow ani warzyw -tym razem tak zrobie- i zawsze gotowalam z wkladka, kurkumy tez nie dodawalam, ciekawy pomysl- ale czosnek obowiazkowo ;) ogorkowa podaje z pieczywkiem czosnkowym- pychota
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Margot @ 18 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1015986a ja kurkumę daję do większości zup (trochę ) i innych często potraw bo i zdrowa i pasuje mi jako jedna z przemian (bo ja gotuje wg tzn pięciu przemian)
Margot, zaintrygowałaś mnie. Przyznam, że nie spotkałam się z odżywianiem wg pięciu przemian, a jestem tego bardzo ciekawa. Czy mogłabyś gdziś wyjaśnić tajniki takiego gotowania? Może w dowolnie wybranym temacie, albo załóż nowy temat - myślę, że chętnych byłoby więcej. Ewentualnie podlinkuj jakieś żródło.

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
Robiłam dziś, jest naprawdę pyszna!!!!

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
jutro ja zrobię z podduszonymi ogórkami :)nigdy nie dusiłam ogórków jutro spróbuję i dodam kurkumy:)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
mimi - z kurkumą ostrożnie. Może spróbuj najpierw, odlewajac część do innego garnuszka lub kubeczka, czy będzie Ci smakowało, a póżniej ewentualnie przyprawiaj resztę. Powodzenia.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Teraz już zawsze robię taka podsmażaną ogórkową
lecker.gif
dziś wprawdzie zapomniałam o czosnku, ale nie szkodzi - i tak jest pyszna
icon_biggrin.gif

Foremka

Member
Mar 25, 2011
3
0
1
To najlepsza zupa ogórkowa, jaką jadłam w swoim 40-letnim życiu!!! Z braku klasycznego zestawu włoszczyzny użyłam 2 marchewek, laski selera naciowego pokrojnoego w kostkę i kawałka fankuła także drobnego posiekanego. Cebulę posiekałam i podsmażyłam razem z resztą warzyw na maśle. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem.

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Dzis ugotowalam te zupe na masle, prawie wg. tego przepisu. Zwykle gotowalam na kosciach z miesem, ale przyznam, ze na masle ma bardziej subtelny smak. Ja bardzo lubie stare polskie przepisy i starszych ksiazek kucharskich mam +- 200 poczawszy od lat 60, ale tez mam kilka ze staropolskiej kuchni wliczajac w to Cwierczakieiczowa.
Moim zdaniem starsze polskie przepisy sa nadzwyczajne, ale technika przyrzadzania troche sie zmienila. Wiec gotujac dokladnie wg. przepisow albo z niewielkimi zmianami stosuje zazwyczaj nowsza technike, taka podpatrzona u wspolczesnych mistrzow kuchni albo z wlasnymi zmianami, ktore wg. mnie nie maja wlasciwie wplywu na smak potraw.
Gotujac te zupe uzylam 3 srednie ogorki kiszone ze sloika i plyn do smaku. Jarzynki podsmazylam w garnku ma masle wszystkie razem wlaczywszy ogorki kiszone posiekane drobno (jakos wole siekane zamiast tartych) i cebule, drobno posiekana. Nie podpiekalam cebuli, co zwykle robilo sie w celu uzyskania ciemnego koloru np. rosolu, bo mi na kolorze nie zalezy.
Uzylam 2 lyzki masla ghi i wg. mnie nie trzeba bylo wiecej. Podsmazone jarzynki zalalam goraca woda, dodalam przyprawy jak w przepisie + 3 ziarna ziela angielskiego i po zagotowaniu, po 5 min. wsypalam 1/4 szklanki ryzu. Ziemniakow nie uzywam do tej zupy, jak juz wspomnialam. Po 15 min. wylaczylam palnik, kiedy ryz juz prawie byl gotowy, potem sam dochodzi w goracej zupie. Zaprawilam hartowana smietana, doprawilam do smaku sola i pieprzem. Kurkumy, ktora jest bardziej znana jako TURMERIC nie dawalam, jako, ze w tym przypadku chodzi tylko o kolor, a nie o smak, bo mi na zoltym kolorze nie zalezy. Zupa wyszla bardzo pyszna.

Dziwie sie jednak, dlaczego do sprobowania zupy z ryzem potrzeba odwagi. Jesli mozna odlac troche zupy do sprobowania z kurkuma, to tak samo mozna odlac przed dodaniem ziemniakow i wrzucic np. lyzke ryzu, zeby sie przekonac, czy w takiej zmianie smakuje. Jak ktos juz napisal, z ryzem jest bardziej delikatna, i mysle, ze warto sie samemu przekonac, czy to bedzie smakowalo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy