- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Składniki:
* 30 g suszonych grzybów
* 3 -4 sztuki ogórków kiszonych
* 3 ziemniaki
* 3 - 4 łyżki ryżu (umytego)
* 1 cebula
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* olej roślinny, sól, pieprz, śmietana
Wykonanie:
Grzyby umyć i namoczyć w wodzie na kilka godzin, a następnie obgotować w tej wodzie. Kiedy grzyby już będą miękkie, dodać ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Posolić i popieprzyć do smaku.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na oleju roślinnym i dodać do wywaru grzybowego.
Ogórki również utrzeć na tarce jarzynowej i poddusić na oleju do miękkości, a następnie dodać do zupy, jak ziemniaki już będą miękkie. Razem chwilkę pogotować. Można dodać jeszcze soku z ogórków wg własnego smaku.
Zupę można podawać czystą lub zaprawić śmietaną