Zupa piernikowa z prądem

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
zupa-piernikowa-z-pradem.jpg


Składniki:

250 gram suszonych śliwek
2 suszone figi
1/2 pomarańczy
laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru (ok. 1 - 2 cm)
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
kilka szczypt dobrej przyprawy do piernika
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki soku z cytryny
2 - 3 łyżki rumu lub winiaku (brandy)
kubeczek jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Wyciśnij sok z pomarańczy, skórkę oczyść pobieżnie z wewnętrznej białej części i pokrój na kilka mniejszych kawałków.

Suszone owoce, skórkę z pomarańczy, imbir, laskę cynamonową oraz ziarenka kolendry umieść w garnku i zalej wodą, ok. 3 szkl. Zagotuj powoli i ogrzewaj tak długo, aż owoce zupełnie zmiękną.

Wyjmij skórkę, imbir i cynamon, a owoce wraz z wodą zmiksuj blenderem na gładko.

Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, kakao oraz przyprawę piernikową i jeszcze raz zagotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody.

Zdejmij z ognia i wmieszaj rum lub winiak. Dla uzyskania łagodniejszego smaku, zamiast prądu można dodać kilka łyżek miodu pitnego.

Podawaj na ciepło, z kleksem jogurtu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy