- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0

Składniki:
250 gram suszonych śliwek
2 suszone figi
1/2 pomarańczy
laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru (ok. 1 - 2 cm)
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
kilka szczypt dobrej przyprawy do piernika
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki soku z cytryny
2 - 3 łyżki rumu lub winiaku (brandy)
kubeczek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z pomarańczy, skórkę oczyść pobieżnie z wewnętrznej białej części i pokrój na kilka mniejszych kawałków.
Suszone owoce, skórkę z pomarańczy, imbir, laskę cynamonową oraz ziarenka kolendry umieść w garnku i zalej wodą, ok. 3 szkl. Zagotuj powoli i ogrzewaj tak długo, aż owoce zupełnie zmiękną.
Wyjmij skórkę, imbir i cynamon, a owoce wraz z wodą zmiksuj blenderem na gładko.
Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, kakao oraz przyprawę piernikową i jeszcze raz zagotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody.
Zdejmij z ognia i wmieszaj rum lub winiak. Dla uzyskania łagodniejszego smaku, zamiast prądu można dodać kilka łyżek miodu pitnego.
Podawaj na ciepło, z kleksem jogurtu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: