Zupa podobana do minestrone

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
gotowanie32.jpg

Jeśli ktoś ma w planach zupę na jesienne obiady, to ja polecam coś podobnego do włoskiego minestrone

Lubię ją za to bo szybka w wykonaniu, ciepła, syta i dość tania jak na tę porę roku:
warzywa na patelni podpiekłam na oliwie (cebulę, marchew, paprykę, czosnek, ..i po jakimś czasie cukinię), dolałam szklankę rosołu+przecier pomidorowy+sporo bazylii i 3 ząbki czosnku, a po chwili groszek (konserwowy) jak gęsta wydaje się być zupa to z zawartością płynu;
dodałam groszek, choć dobra jest i fasola i fasolka szparagowa.

Można dodać też mięso; mi akurat zostało z wczorajszego rosołu, więc pokriłam drobno i wrzuciłam do zupy.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mniam mniam... Mozna dodac troszke pesto bazyliowego lub z suszonych pomidorow. Mozna tez posypac startym serem. Uwielbiam takie zupy, a robie dosc rzadko. Musze sie poprawic.

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
dobra rada, z pesto pewnie będzie lepsze (bo jest ze świeżej bazylii), a ja miałam tylko suszoną, spróbuje następnym razem.
A właściwie, to próbowanie nie musi czekać na zupę. Przecież dzięki pesto można "podnosić" smak np. sosu pimidorowego do makaronu czy pizzy.
Linn, dobrze kombinuję?

a o tartym serze zapomniałam napisać :oops: , bo on do talerzy był sypany :wink:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mozna dodawac. Warto zawsze zostawic chocby malenka ilosc, a czasem to nawet tak jakos zostaje i... nie wiadomo co zrobic.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Podobać mi się to bardzo.
icon_mrgreen.gif
Lecę zobaczyć, czy mam groszek albo fasolkę. Jak to dziś pewnie zrobię, bo mam cukinię!

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Jak to się stało, że nie wpisałam opinii?
dump.gif

Zupa jest pyszna. Jedna z moich ulubionych. Robię ją nawet bez rosołu, czy kostek. Podduszone warzywa same z siebie robią znakomity wywar. Świetna na lato i jesień. Już parę razy podejmowałam nią gości i za każdym razem bardzo smakowała. Ja osobiście wolę tę zupę z fasolą, niż groszkiem. Daję zarówno białą, jak i czerwoną.
polecam, bo pyszna, szybka, zdrowa i pożywna!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy