- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
O cennych właściwościach pokrzywy wszyscy już chyba wiemy, ale nie każdy wie, jak jeszcze, poza naparem, można ją stosować.
Teraz, w maju, pokrzywa jest najlepsza i najsłodsza. Póki nie kwitnie, jest najbardziej wartościowa.
Składniki na zupę:
30 dag młodych liści pokrzyw
1 cebula
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka mąki
1 żółtko
1/2 cytryny
100 ml śmietany 12 lub 16%
sól i pieprz do smaku
Liście pokrzywy opłukać i zlać wrzątkiem na sitku, posiekać.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle w garnku, dodać pokrzywę, poddusić i zmiksować za pomocą "żyrafy". Wlać gorący bulion, wymieszać, zagotować i doprawić.
Żółtko rozmieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do zupy, zagotować, zabielić śmietaną.
Przepis pochodzi z "Przyjaciółki"
Smacznego!
Teraz, w maju, pokrzywa jest najlepsza i najsłodsza. Póki nie kwitnie, jest najbardziej wartościowa.
Składniki na zupę:
30 dag młodych liści pokrzyw
1 cebula
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka mąki
1 żółtko
1/2 cytryny
100 ml śmietany 12 lub 16%
sól i pieprz do smaku
Liście pokrzywy opłukać i zlać wrzątkiem na sitku, posiekać.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle w garnku, dodać pokrzywę, poddusić i zmiksować za pomocą "żyrafy". Wlać gorący bulion, wymieszać, zagotować i doprawić.
Żółtko rozmieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do zupy, zagotować, zabielić śmietaną.
Przepis pochodzi z "Przyjaciółki"
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: