zupa pokrzywowa zabielana

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
O cennych właściwościach pokrzywy wszyscy już chyba wiemy, ale nie każdy wie, jak jeszcze, poza naparem, można ją stosować.
Teraz, w maju, pokrzywa jest najlepsza i najsłodsza. Póki nie kwitnie, jest najbardziej wartościowa.

Składniki na zupę:
30 dag młodych liści pokrzyw
1 cebula
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka mąki
1 żółtko
1/2 cytryny
100 ml śmietany 12 lub 16%
sól i pieprz do smaku


Liście pokrzywy opłukać i zlać wrzątkiem na sitku, posiekać.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle w garnku, dodać pokrzywę, poddusić i zmiksować za pomocą "żyrafy". Wlać gorący bulion, wymieszać, zagotować i doprawić.
Żółtko rozmieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do zupy, zagotować, zabielić śmietaną.
Przepis pochodzi z "Przyjaciółki"

Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ta zupa moim zdaniem jest genialna!
na koniec dodałam ciut magi.

IMAG1764.jpg
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No i trza iść na spacer do lasu. Ale niech przestanie padać!
Miałam nazbierać na suszenie , to i zupa wyjdzie, i sałatka też.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Tak, na brzegu liściastego lasu, zwłaszcza na słonecznej polanie, przy strumykach, na żyznych nieużytkach i łąkach. Wszędzie jej pełno.
Jak się już ociepli, muszę narwać - na ogród i na zupę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy