Zupa pomidorowa Annabel Karmel

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
* łyżka oliwy,
* ząbek czosnku,
* cebula średniej wielkości,
* marchewka średniej wielkości,
* puszka pomidorów bez skóry (400g) albo 8 świeżych pachnących pomidorów,
* łyżka koncentratu pomidorowego,
* około 600-700ml bulionu warzywnego polecam ten
* 2 kromki pieczywa (najlepiej domowego) pokrojone w kostkę,
* łyżka świeżej bazylii,
* sól, pieprz (opcjonalnie).

1. Warzywa umyć, obrać drobno posiekać.
2. W garnku, na łyżce oliwy usmażyć marchewkę, czosnek oraz cebulę (10 minut).
3. Dodać bulion, pomidory, pieczywo, koncentrat. Gotować na małym ogniu około 25 minut (aż warzywa zmiękną).
4. Dodać bazylię, przyprawić solą/pieprzem (wg mnie nie ma potrzeby solić) i gotować jeszcze 5 minut.
5. Zblenderować. Gotowe.

Z podanej ilości składników wychodzi około 4 porcji (dla przeciętnego dwulatka). Można zamrozić.

zupa_pomidorowa.JPG
 

Załączniki

  • zupa_pomidorowa.JPG
    zupa_pomidorowa.JPG
    166.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: