zupa pomidorowa - aromat z domu Aaricii :)

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Moja osobista wariacja na temat najzwyklejszej pomidorówki - jedno z naszych najulubieńszych dań. Robię ją według "receptury", którą znam na pamięć - i zawsze smakuje tak samo.

zupa_pomidorowa.jpg

• 2 litry wody
• 1 porcja rosołowa lub udko
• 1 duża marchew
• kawałek pietruszki
• kawałek selera
• 3 łyżeczki soli
• kilka nasion kolendry
Do garnka z wodą wrzucić mięso, obrane warzywa, sól i kolendrę. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować póki warzywa nie będą miękkie.

• 1,5 łyżki oliwy lub masła
• 1 spora cebula
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oregano
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać czosnek, przyprawy, chwilę podgrzewać ale tak aby cebula nie zbrązowiała. Dodać:
• rozdrobnione pomidory: świeże - tylko bardzo dojrzałe i obrane ze skórki (1/2 kg), jeśli takich nie ma to puszkowane - masa netto pomidorów ok. 1/2 kg
Dusić ok. 15 minut dodając szczyptę cynamonu.
Następnie zawartość patelni wlać do garnka z wywarem mięsno-warzywnym, zagotować dodając:
• 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
• 1 łyżka pasty pomidorowej
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki śmietany 18% (na sam koniec)
• świeża bazylia, posiekana

Doprawić ewentualnie do smaku solą i cukrem.
Zupę zmiksować i podawać z kapką śmietany, listkami bazylii i grzankami z białej bułki. Można także nie miksując, wyjąć warzywa i mięso z wywaru, warzywa pokroić, mięso obrać, wrzucić do zupy i podawać z makaronem lub ryżem. Ja jednak wolę wersję gęstą z chrupiącymi grzankami.
 

Załączniki

  • zupa_pomidorowa.jpg
    zupa_pomidorowa.jpg
    45.2 KB · Wyświetleń: 0