Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa pomidorowa - aromat z domu Aaricii :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="aaricia" data-source="post: 600162" data-attributes="member: 2095"><p>Moja osobista wariacja na temat najzwyklejszej pomidorówki - jedno z naszych najulubieńszych dań. Robię ją według &quot;receptury&quot;, którą znam na pamięć - i zawsze smakuje tak samo. </p><p></p><p>[ATTACH=full]18768[/ATTACH]</p><p></p><p>&#8226; 2 litry wody</p><p>&#8226; 1 porcja rosołowa lub udko</p><p>&#8226; 1 duża marchew</p><p>&#8226; kawałek pietruszki</p><p>&#8226; kawałek selera</p><p>&#8226; 3 łyżeczki soli</p><p>&#8226; kilka nasion kolendry</p><p>Do garnka z wodą wrzucić mięso, obrane warzywa, sól i kolendrę. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować póki warzywa nie będą miękkie. </p><p></p><p>&#8226; 1,5 łyżki oliwy lub masła</p><p>&#8226; 1 spora cebula</p><p>&#8226; 1 duży ząbek czosnku</p><p>&#8226; 1 łyżeczka oregano</p><p>&#8226; 2 łyżeczki słodkiej papryki</p><p>Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać czosnek, przyprawy, chwilę podgrzewać ale tak aby cebula nie zbrązowiała. Dodać:</p><p>&#8226; rozdrobnione pomidory: świeże - tylko bardzo dojrzałe i obrane ze skórki (1/2 kg), jeśli takich nie ma to puszkowane - masa netto pomidorów ok. 1/2 kg</p><p>Dusić ok. 15 minut dodając szczyptę cynamonu.</p><p>Następnie zawartość patelni wlać do garnka z wywarem mięsno-warzywnym, zagotować dodając:</p><p>&#8226; 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego</p><p>&#8226; 1 łyżka pasty pomidorowej</p><p>&#8226; 2 łyżeczki cukru</p><p>&#8226; 2 łyżki śmietany 18% (na sam koniec)</p><p>&#8226; świeża bazylia, posiekana</p><p></p><p>Doprawić ewentualnie do smaku solą i cukrem. </p><p>Zupę zmiksować i podawać z kapką śmietany, listkami bazylii i grzankami z białej bułki. Można także nie miksując, wyjąć warzywa i mięso z wywaru, warzywa pokroić, mięso obrać, wrzucić do zupy i podawać z makaronem lub ryżem. Ja jednak wolę wersję gęstą z chrupiącymi grzankami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aaricia, post: 600162, member: 2095"] Moja osobista wariacja na temat najzwyklejszej pomidorówki - jedno z naszych najulubieńszych dań. Robię ją według "receptury", którą znam na pamięć - i zawsze smakuje tak samo. [ATTACH=full]18768[/ATTACH] • 2 litry wody • 1 porcja rosołowa lub udko • 1 duża marchew • kawałek pietruszki • kawałek selera • 3 łyżeczki soli • kilka nasion kolendry Do garnka z wodą wrzucić mięso, obrane warzywa, sól i kolendrę. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować póki warzywa nie będą miękkie. • 1,5 łyżki oliwy lub masła • 1 spora cebula • 1 duży ząbek czosnku • 1 łyżeczka oregano • 2 łyżeczki słodkiej papryki Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać czosnek, przyprawy, chwilę podgrzewać ale tak aby cebula nie zbrązowiała. Dodać: • rozdrobnione pomidory: świeże - tylko bardzo dojrzałe i obrane ze skórki (1/2 kg), jeśli takich nie ma to puszkowane - masa netto pomidorów ok. 1/2 kg Dusić ok. 15 minut dodając szczyptę cynamonu. Następnie zawartość patelni wlać do garnka z wywarem mięsno-warzywnym, zagotować dodając: • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego • 1 łyżka pasty pomidorowej • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki śmietany 18% (na sam koniec) • świeża bazylia, posiekana Doprawić ewentualnie do smaku solą i cukrem. Zupę zmiksować i podawać z kapką śmietany, listkami bazylii i grzankami z białej bułki. Można także nie miksując, wyjąć warzywa i mięso z wywaru, warzywa pokroić, mięso obrać, wrzucić do zupy i podawać z makaronem lub ryżem. Ja jednak wolę wersję gęstą z chrupiącymi grzankami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa pomidorowa - aromat z domu Aaricii :)
Top
Bottom