Zupa pomidorowa z jajkiem

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Przepis z książki: "Szczypta smaku... Chiny". Porcja dla czterech osób.

Składniki:
250 g twardych, dojrzałych pomidorów (użyłam limy)
2 jajka
1 cebula dymka, drobno posiekana
1 łyżka oleju
1 litr bulionu z warzyw, kurczaka lub mięsa (użyłam tego: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686 )
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka skrobii kukurydzianej

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, szybko ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać z odrobiną soli. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić do niego dymkę, smażyć mieszając przez kilka sekund aż zacznie się robić szklista i pachnieć, wlać bulion, zagotować, dodać pomidory i sos sojowy, ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, wlewać porcjami jajka po okręgu, delikatnie przegarniając widelcem, zagotować. Skrobię rozrobić w odrobinie wody, wlać do zupy, pogotować chwilę do delikatnego zgęstnienia.

Moje uwagi:
Zupa jest bardzo delikatna, pomidory są tutaj lekko wyczuwalne, ja tą zupę odrobinę podrasowałam wsypując do każdego talerza szczyptę białego pieprzu i 0,25 łyżeczki oleju sezamowego (nie należy ich gotować w zupie, bo szybko stracą aromat). Bardzo nam smakowała, na pewno będę powtarzać.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Tak Moniaku, bardzo lekka i delikatna, właściwie do podsmażenia dymki wystarczy łyżeczka oleju, jeśli ktoś woli zupy bez tłuszczu, albo można bez smażenia, wrzucić ją na chwilę do wrzącej zupy na koniec, żeby oddała swój aromat.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: