Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa pomidorowa z jajkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1591806" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis z książki: &quot;Szczypta smaku... Chiny&quot;. Porcja dla czterech osób.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>250 g twardych, dojrzałych pomidorów (użyłam limy)</p><p>2 jajka</p><p>1 cebula dymka, drobno posiekana</p><p>1 łyżka oleju</p><p>1 litr bulionu z warzyw, kurczaka lub mięsa (użyłam tego: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686</a> )</p><p>1 łyżka jasnego sosu sojowego</p><p>1 łyżka skrobii kukurydzianej</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Pomidory sparzyć, szybko ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać z odrobiną soli. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić do niego dymkę, smażyć mieszając przez kilka sekund aż zacznie się robić szklista i pachnieć, wlać bulion, zagotować, dodać pomidory i sos sojowy, ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, wlewać porcjami jajka po okręgu, delikatnie przegarniając widelcem, zagotować. Skrobię rozrobić w odrobinie wody, wlać do zupy, pogotować chwilę do delikatnego zgęstnienia.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Zupa jest bardzo delikatna, pomidory są tutaj lekko wyczuwalne, ja tą zupę odrobinę podrasowałam wsypując do każdego talerza szczyptę białego pieprzu i 0,25 łyżeczki oleju sezamowego (nie należy ich gotować w zupie, bo szybko stracą aromat). Bardzo nam smakowała, na pewno będę powtarzać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1591806, member: 1443"] Przepis z książki: "Szczypta smaku... Chiny". Porcja dla czterech osób. [B]Składniki:[/B] 250 g twardych, dojrzałych pomidorów (użyłam limy) 2 jajka 1 cebula dymka, drobno posiekana 1 łyżka oleju 1 litr bulionu z warzyw, kurczaka lub mięsa (użyłam tego: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686[/URL] ) 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka skrobii kukurydzianej [B]Wykonanie:[/B] Pomidory sparzyć, szybko ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać z odrobiną soli. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić do niego dymkę, smażyć mieszając przez kilka sekund aż zacznie się robić szklista i pachnieć, wlać bulion, zagotować, dodać pomidory i sos sojowy, ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, wlewać porcjami jajka po okręgu, delikatnie przegarniając widelcem, zagotować. Skrobię rozrobić w odrobinie wody, wlać do zupy, pogotować chwilę do delikatnego zgęstnienia. [B]Moje uwagi:[/B] Zupa jest bardzo delikatna, pomidory są tutaj lekko wyczuwalne, ja tą zupę odrobinę podrasowałam wsypując do każdego talerza szczyptę białego pieprzu i 0,25 łyżeczki oleju sezamowego (nie należy ich gotować w zupie, bo szybko stracą aromat). Bardzo nam smakowała, na pewno będę powtarzać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa pomidorowa z jajkiem
Top
Bottom