zupa pomidorowa

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Na duży, 4-5 litrowy garnek, dla fanów zupy pomidorowej

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 włoszczyzny czyli:
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pół pora
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, ziele angielskie,

w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy już będzie ciemniała, dorzucić wszystkie pokrojone warzywa (ja preferuję małe cząstki, ale jak kto lubi), pomieszać chwilę i zalać gorącą wodą, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować aż warzywa zmiękną.

W tym czasie w osobnym garnku zagotować makaron lub ryż.

Mikser typu żyrafa zanurzyć w garnku z zupą i tuż przy dnie zmiksować część zupy.
Na talerz wyłożyć porcję ugotowanego ryżu lub makaronu, nalać zupę i udekorować kleksem śmietany.
Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
To mój ulubiony sposób na pomidorową
icon_smile.gif
, zamiast ziela angielskiego daję liście bazylii i miksuję całość.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy