- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
W sezonie najlepiej przygotowac te zupe ze swiezych pomidorow, zima z powodzeniem mozna wykorzystac pomidory zapuszkowane.
40g masla
1duza cebula, obrana i pokrojona w kostke
1.5kg pomidorow (moga byc z puszki)
3-4 zabki czosnku
1 lyzeczka cukru brazowego
20 duzych lisci bazylii plus kilka dodatkowych
2 kopiaste lyzki dobrego pomidorowego puree
300ml wywaru z warzyw lub drobiu/innego miesa
3 lyzki kwasnej smietany
W duzym garnku smaze na masle cebule, na malym ogniu przez 10 minut. ma byc bardzo miekka, ale nie brazowa. Dodaje pokrojone pomidory, czosnek zmiazdzony, cukier, posiekana bazylie i pomidorowe puree. Dusze wszystko przez 15-20 minut. Wlewam wywar, doprowadzam do wrzenia i gotuje kolejne 5-10 minut.
Teraz mozna zupe potraktowac blenderem (powstanie gesty krem) lub zostawic tak jak jest, doprawiajac do smaku sola, pieprzem, odrobina suszonej bazylii.
Przed podaniem dodac smietane i ozdobic liscmi bazylii.
40g masla
1duza cebula, obrana i pokrojona w kostke
1.5kg pomidorow (moga byc z puszki)
3-4 zabki czosnku
1 lyzeczka cukru brazowego
20 duzych lisci bazylii plus kilka dodatkowych
2 kopiaste lyzki dobrego pomidorowego puree
300ml wywaru z warzyw lub drobiu/innego miesa
3 lyzki kwasnej smietany
W duzym garnku smaze na masle cebule, na malym ogniu przez 10 minut. ma byc bardzo miekka, ale nie brazowa. Dodaje pokrojone pomidory, czosnek zmiazdzony, cukier, posiekana bazylie i pomidorowe puree. Dusze wszystko przez 15-20 minut. Wlewam wywar, doprowadzam do wrzenia i gotuje kolejne 5-10 minut.
Teraz mozna zupe potraktowac blenderem (powstanie gesty krem) lub zostawic tak jak jest, doprawiajac do smaku sola, pieprzem, odrobina suszonej bazylii.
Przed podaniem dodac smietane i ozdobic liscmi bazylii.
Ostatnią edycję dokonał moderator: