Zupa porowa zakwaszana

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Taka dobra wyszla, ze musze zapisac na przyszlosc.

Pora teraz na pory, tansze i w peczku trzy potwory zamiast zwykle spotykanych dwoch sierotek. Zawsze o tej porze wiec mroze
icon_lol.gif
Ale do mrozenia nadaje sie jedynie biala czesc, ktora sie nie rozpadnie w czasie blanszowania.
A co z reszta, droga redakcjo?
Mozna salatke wykonac z groszkiem i majonezem, ale ile mozna salatki
icon_wink.gif
wiec

2 lyzki ghee podgrzac w garnku i dorzucac obsmazajac
1-2 marchewki w plasterkach
1/3 - 1/2 szkl kaszy perlowej
"szczypiorek"
icon_wink.gif
z 2-3 porow
4 ziemniaki nieduze pokrojone w kostke
do smaku
sok z kapusty kiszonej, nieco majeranku i sol.

Po podsmazeniu wszystkiego wlacznie z ziemniakami (lista w kolejnosci dorzucania do gara) dolac wrzatek oraz przyprawy (mozna dac rosol czy inny wywar). Zakwasic jak sie pogotuje ze 20 minut.
Zupa wyszla bardzo dobra na wodzie od gotowania bialej kielbasy. Nawet jedna sztuka sie ostala po gosciach na okrase
icon_wink.gif
ale tez mysle, ze bardzo dobra bylaby z jajkiem.