- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

2 średnie ziemniaki
2 garści (kobiece garści

1/2 puszki czerwonej fasoli
2 kostki sera topionego, każda po 100 g
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
3 łyżeczki mąki pszennej.
Fasolę odlać z zalewy i opłukać na sicie ( opłukanie jest tu istotne) Drugą połowę fasoli można zamrozić na następny raz.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka wraz z makaronem i fasolą. Zalać 1 i 1/4 litra wody.
Dodać sól i pierz do smaku oraz listek i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki i makaron będą miękkie.
Dodać pokrojone w kawałki sery topione i mieszać, aż się rozpuszczą. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
Dodać posiekany czosnek.
Zupę zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: