Zupa strączkowa z makaronem nitki

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Na podstawie przepisu znalezionego tutaj, trochę przeze mnie zmieniony (do własnych potrzeb)

Składniki:
- 20 dkg strączkowej mieszanki (suszona ciecierzyca, czerwona fasola, fasola Piękny Jaś karłowy)
- 1 litr bulion lub wody
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- plaster selera korzeniowego
- oliwa do smażenia
- 2 liście laurowe
- po 1/3 łyżeczki cząbru i estragonu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz ziołowy
- makaron nitki
- posiekana natka pietruszki
- oliwa extra virgin
- świeżo utarty parmezan do posypania

Strączkową mieszankę opłukać, wrzucić do garnka , zalać zimną wodą i pozostawić na noc.
Następnego dnia zlać wodę i zalać świeżą.

IMG_0207cin1.JPG

Gotować ( z liśćmi laurowymi0 około 30 minut, odcedzić na sicie.
Cebulę obrać, posiekać w kostkę.
Marchewkę, selera i pietruszkę umyć, obrać i również pokroić w kostkę.
W drugim, większym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
Zalać bulionem lub wodą. Dodać strączkowe, pokrojone warzywa oraz cząber i estragon.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać koncentrat rozprowadzony niewielką ilością wody.
Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki oraz świeżo tartym parmezanem i skropioną oliwą z oliwek extra virgin.

U mnie akurat bez natki, chociaż uwielbiam ten dodatek (bo zapomniałam kupić) i bez sera, bo nie przepadam za serem w zupie.

IMG_0223cin2.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0207cin1.JPG
    IMG_0207cin1.JPG
    215.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0223cin2.JPG
    IMG_0223cin2.JPG
    98.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: