Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa strączkowa z makaronem nitki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 1257647" data-attributes="member: 12418"><p>Na podstawie przepisu znalezionego <a href="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2012/02/zupa-straczkowa-z-uciekinierek.html" target="_blank">tutaj</a>, trochę przeze mnie zmieniony (do własnych potrzeb)</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- 20 dkg strączkowej mieszanki (suszona ciecierzyca, czerwona fasola, fasola Piękny Jaś karłowy)</p><p>- 1 litr bulion lub wody</p><p>- 1 cebula</p><p>- 2 średnie marchewki</p><p>- 1 pietruszka</p><p>- plaster selera korzeniowego</p><p>- oliwa do smażenia</p><p>- 2 liście laurowe</p><p>- po 1/3 łyżeczki cząbru i estragonu</p><p>- 3 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>- sól, pieprz ziołowy</p><p>- makaron nitki</p><p>- posiekana natka pietruszki</p><p>- oliwa extra virgin</p><p>- świeżo utarty parmezan do posypania</p><p></p><p>Strączkową mieszankę opłukać, wrzucić do garnka , zalać zimną wodą i pozostawić na noc.</p><p>Następnego dnia zlać wodę i zalać świeżą.</p><p></p><p>[ATTACH=full]71130[/ATTACH]</p><p></p><p>Gotować ( z liśćmi laurowymi0 około 30 minut, odcedzić na sicie.</p><p>Cebulę obrać, posiekać w kostkę.</p><p>Marchewkę, selera i pietruszkę umyć, obrać i również pokroić w kostkę.</p><p>W drugim, większym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.</p><p>Zalać bulionem lub wodą. Dodać strączkowe, pokrojone warzywa oraz cząber i estragon.</p><p>Gotować do miękkości.</p><p>Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać koncentrat rozprowadzony niewielką ilością wody.</p><p>Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki oraz świeżo tartym parmezanem i skropioną oliwą z oliwek extra virgin. </p><p></p><p>U mnie akurat bez natki, chociaż uwielbiam ten dodatek (bo zapomniałam kupić) i bez sera, bo nie przepadam za serem w zupie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]71131[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 1257647, member: 12418"] Na podstawie przepisu znalezionego [URL="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2012/02/zupa-straczkowa-z-uciekinierek.html"]tutaj[/URL], trochę przeze mnie zmieniony (do własnych potrzeb) [B]Składniki:[/B] - 20 dkg strączkowej mieszanki (suszona ciecierzyca, czerwona fasola, fasola Piękny Jaś karłowy) - 1 litr bulion lub wody - 1 cebula - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - plaster selera korzeniowego - oliwa do smażenia - 2 liście laurowe - po 1/3 łyżeczki cząbru i estragonu - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - makaron nitki - posiekana natka pietruszki - oliwa extra virgin - świeżo utarty parmezan do posypania Strączkową mieszankę opłukać, wrzucić do garnka , zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zlać wodę i zalać świeżą. [ATTACH=full]71130[/ATTACH] Gotować ( z liśćmi laurowymi0 około 30 minut, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Marchewkę, selera i pietruszkę umyć, obrać i również pokroić w kostkę. W drugim, większym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Zalać bulionem lub wodą. Dodać strączkowe, pokrojone warzywa oraz cząber i estragon. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać koncentrat rozprowadzony niewielką ilością wody. Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki oraz świeżo tartym parmezanem i skropioną oliwą z oliwek extra virgin. U mnie akurat bez natki, chociaż uwielbiam ten dodatek (bo zapomniałam kupić) i bez sera, bo nie przepadam za serem w zupie. [ATTACH=full]71131[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa strączkowa z makaronem nitki
Top
Bottom