- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa szparagowa z zielonym ogórkiem.
-szparagi(dałam pęczek)
-1 duży zielony ogórek
-1 marchewka(mała)
-1 cebula
-masło
-bulion
-śmietana
-sól,pieprz
-koperek
Szparagi obieram,kroję na mniejsze kawałki,dodaję łyżeczkę cukru,sól i zalewam niewielką ilością wody.
Gdy są miękkie-miksuję,przecieram przez sitko i uzupełniam bulionem.
Obranego ogórka kroję w kostkę i dusze na maśle ,dodaję marchew startą na grubych oczkach i po paru minutach wrzucam do zupy.
Cebulę (najczęściej jest to mała dymka) drobno pokrojoną również podsmażam na maśle i dorzucam do zupy.
Doprawiam do smaku solą,pieprzem,dodaję z 3 łyżki śmietany 30% i na końcu wsypuję pokrojony koperek.
Bulionem reguluję gęstość zupy.

-szparagi(dałam pęczek)
-1 duży zielony ogórek
-1 marchewka(mała)
-1 cebula
-masło
-bulion
-śmietana
-sól,pieprz
-koperek
Szparagi obieram,kroję na mniejsze kawałki,dodaję łyżeczkę cukru,sól i zalewam niewielką ilością wody.
Gdy są miękkie-miksuję,przecieram przez sitko i uzupełniam bulionem.
Obranego ogórka kroję w kostkę i dusze na maśle ,dodaję marchew startą na grubych oczkach i po paru minutach wrzucam do zupy.
Cebulę (najczęściej jest to mała dymka) drobno pokrojoną również podsmażam na maśle i dorzucam do zupy.
Doprawiam do smaku solą,pieprzem,dodaję z 3 łyżki śmietany 30% i na końcu wsypuję pokrojony koperek.
Bulionem reguluję gęstość zupy.