Zupa tajska

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
ZUPA TAJSKA
2 łodyzki trawy cytrynowej
około 2-3 cm imbiru
250 g pieczarek
3 pomidory
2 papryczki chilli swieze
350 g filetów z kurczaka
400 ml mleka kokosowego (bez cukru)
2 limonki albo cytryny
sól, pieprz
ew. wywar 500 ml
Trawe pokroić dośc drobno (ew. pokroić w duze kawalki i potem wyłowić) , imbir zetrzec. Pomidory obrac , pokroic w osemki , usunąc gnazda nasienne.
Pieczarki obrac i pokroić w sporą „kostkę”. Z limonki zetrzeć skórę.
Mieso pokroić w kostkę. Mleko podgrzac, dodac imbir i trawę cytrynową. Gotowac 2 minuty, Dodac wywar (albo wodę jak kto woli). Jesli gotujemy na wodzie porzadnie posolić. Zagotować, Dodać pieczarki, mięso i 1 papryczkę chilli. Gotować na srednim ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodac pomidory (jakieś 5 minut przed koncem). Dodać sok z 1/2 limonki. Drugą połowkę limonki pokroić w plastry i również dodac do zupy. Doprawić białym pieprzem i ew. dosolić.Posypac papryczką chilli pokrojoną w plasterki (radzę wyrzucić pestki)
 

bjetris

Member
Paź 22, 2004
535
0
0
Marghe, a pieczarki to mi jakoś do tajskiej zupełnie nie pasują :roll: A skórka z limonki jest gorzka, chyba nie bardzo się nadaje?
 

bjetris

Member
Paź 22, 2004
535
0
0
Ok, Marghe, wypróbuję ją, bo tajska kuchnia nam bardzo podchodzi i wszystko, co ma w nazwie tajskie mnie nęci.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy