- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
ZUPA TAJSKA
2 łodyzki trawy cytrynowej
około 2-3 cm imbiru
250 g pieczarek
3 pomidory
2 papryczki chilli swieze
350 g filetów z kurczaka
400 ml mleka kokosowego (bez cukru)
2 limonki albo cytryny
sól, pieprz
ew. wywar 500 ml
Trawe pokroić dośc drobno (ew. pokroić w duze kawalki i potem wyłowić) , imbir zetrzec. Pomidory obrac , pokroic w osemki , usunąc gnazda nasienne.
Pieczarki obrac i pokroić w sporą „kostkę”. Z limonki zetrzeć skórę.
Mieso pokroić w kostkę. Mleko podgrzac, dodac imbir i trawę cytrynową. Gotowac 2 minuty, Dodac wywar (albo wodę jak kto woli). Jesli gotujemy na wodzie porzadnie posolić. Zagotować, Dodać pieczarki, mięso i 1 papryczkę chilli. Gotować na srednim ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodac pomidory (jakieś 5 minut przed koncem). Dodać sok z 1/2 limonki. Drugą połowkę limonki pokroić w plastry i również dodac do zupy. Doprawić białym pieprzem i ew. dosolić.Posypac papryczką chilli pokrojoną w plasterki (radzę wyrzucić pestki)
2 łodyzki trawy cytrynowej
około 2-3 cm imbiru
250 g pieczarek
3 pomidory
2 papryczki chilli swieze
350 g filetów z kurczaka
400 ml mleka kokosowego (bez cukru)
2 limonki albo cytryny
sól, pieprz
ew. wywar 500 ml
Trawe pokroić dośc drobno (ew. pokroić w duze kawalki i potem wyłowić) , imbir zetrzec. Pomidory obrac , pokroic w osemki , usunąc gnazda nasienne.
Pieczarki obrac i pokroić w sporą „kostkę”. Z limonki zetrzeć skórę.
Mieso pokroić w kostkę. Mleko podgrzac, dodac imbir i trawę cytrynową. Gotowac 2 minuty, Dodac wywar (albo wodę jak kto woli). Jesli gotujemy na wodzie porzadnie posolić. Zagotować, Dodać pieczarki, mięso i 1 papryczkę chilli. Gotować na srednim ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodac pomidory (jakieś 5 minut przed koncem). Dodać sok z 1/2 limonki. Drugą połowkę limonki pokroić w plastry i również dodac do zupy. Doprawić białym pieprzem i ew. dosolić.Posypac papryczką chilli pokrojoną w plasterki (radzę wyrzucić pestki)