- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Pomysł na tą zupę pochodzi stąd, ale ponieważ nie lubię fixów i tego typu dodatków to zupę zmodyfikowałam troszkę wg własnego uznania.
2 cebule
2 ziemniaki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki
0.5 kg mięsa mielonego
sól, ziele angielskie, liść laurowy
pieprz cayenne, pikantny sos paprykowy
Posiekaną w kostkę cebulę szklimy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Dorzucamy mięso mielone, dokładnie je rozdrabniamy na patelni i mieszamy z ziemniakami i cebulą. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz trochę pieprzu cayenne. Mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Do podduszonego mięsa wrzucamy papryki oraz kukurydzę, fasolkę i pomidory. Dolewamy jakieś 1.5 szklanki wody i zaczynamy gotować. Po 10 minutach dolewamy jeszcze trochę wody (aby otrzymać pasującą nam konsystencję zupy), dodajemy jeszcze trochę pieprzu cayenne i gotujemy do momentu gdy jeszcze trochę wody i gotujemy przez około 20 minut aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec dodajemy trochę pikantnego sosu (jeśli zupa jest zbyt łagodna).
Bardzo smaczna i mocno rozgrzewająca zupa, a dodatkowo niezwykle sycąca.
2 cebule
2 ziemniaki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki
0.5 kg mięsa mielonego
sól, ziele angielskie, liść laurowy
pieprz cayenne, pikantny sos paprykowy
Posiekaną w kostkę cebulę szklimy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Dorzucamy mięso mielone, dokładnie je rozdrabniamy na patelni i mieszamy z ziemniakami i cebulą. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz trochę pieprzu cayenne. Mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Do podduszonego mięsa wrzucamy papryki oraz kukurydzę, fasolkę i pomidory. Dolewamy jakieś 1.5 szklanki wody i zaczynamy gotować. Po 10 minutach dolewamy jeszcze trochę wody (aby otrzymać pasującą nam konsystencję zupy), dodajemy jeszcze trochę pieprzu cayenne i gotujemy do momentu gdy jeszcze trochę wody i gotujemy przez około 20 minut aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec dodajemy trochę pikantnego sosu (jeśli zupa jest zbyt łagodna).
Bardzo smaczna i mocno rozgrzewająca zupa, a dodatkowo niezwykle sycąca.
