- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Wykorzystałam przepis z książki "Kuchnia dla diabetyków" Jeanette Egan i dr Wynnie Chan, trochę zmodyfikowałam. Zupa wyszła pyszna, na pewno będę rozbić b. często
1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana średna cebula
2 łodygi drobno pokrojonego selera naciowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 pokrojone na małe kawałki filety z piersi kurczaka ( 1 podwójna pierś)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 l. rosołu ( ja dałam wodę)
2 drobno pokrojone marchewki ( ja nie dawałam)
1 średnia pokrojona cukinia ( ja dałam ze skórką)
ok 15 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
ok 10 dag poszatkowanej kapusty
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i selera-razem poddusić. Dodać kurczaka i mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodać pomidory wraz z sokiem ( ew. marchew) i wlać rosół ( wodę+ sól). Zagotować, zmniejszyć ogień i got. ok 10-15 minut. Dodać cukinię, pieczarki ( ja wcześniej je podsmażyłam trochę) i kapustę. Gotować wszystko razem jeszcze ok 20-30 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i wsypać natkę pietruszki.
Ode mnie:
* jak już wspomniałam ja nie dawałam marchwi oraz bulionu (zamiast niego wodę)
*Zupa smakuje równie dobrze czysta ale można dodać sobie już na talerzu trochę kwaśnej śmietany.
* ja pod koniec gotowania, doprawiając do smaku dałam jeszcze dodatkowo 1 spory świeżo wyciśnięty ząbek czosnku


1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana średna cebula
2 łodygi drobno pokrojonego selera naciowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 pokrojone na małe kawałki filety z piersi kurczaka ( 1 podwójna pierś)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 l. rosołu ( ja dałam wodę)
2 drobno pokrojone marchewki ( ja nie dawałam)
1 średnia pokrojona cukinia ( ja dałam ze skórką)
ok 15 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
ok 10 dag poszatkowanej kapusty
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i selera-razem poddusić. Dodać kurczaka i mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodać pomidory wraz z sokiem ( ew. marchew) i wlać rosół ( wodę+ sól). Zagotować, zmniejszyć ogień i got. ok 10-15 minut. Dodać cukinię, pieczarki ( ja wcześniej je podsmażyłam trochę) i kapustę. Gotować wszystko razem jeszcze ok 20-30 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i wsypać natkę pietruszki.
Ode mnie:
* jak już wspomniałam ja nie dawałam marchwi oraz bulionu (zamiast niego wodę)
*Zupa smakuje równie dobrze czysta ale można dodać sobie już na talerzu trochę kwaśnej śmietany.
* ja pod koniec gotowania, doprawiając do smaku dałam jeszcze dodatkowo 1 spory świeżo wyciśnięty ząbek czosnku
