Zupa wiejska z kiełbasą

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ten przepis mam z jakiejś starej gazety, nie mam pojęcia, jakiej. Proporcje podaję za tą gazetą, ale wszystko robię już teraz na oko. Taka zupa przypominająca mi nieco kartoflankę z dzieciństwa, którą często gotowała mi Babcia
1 kg cebuli
3 łyżki margaryny
4 szklanki bulionu (rosołu lub z kostki)
sól, pieprz
6 średnich ziemniaków
25 dag parówek
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
- cebulę kroję w talarki
- margarynę rozgrzewam w rondlu, wrzucam cebulę, duszę, ale nie rumienię, zalewam gorącym bulionem
- przyprawiam solą i pieprzem, gotuję przez 20 min.
- ziemniaki kroję w kostkę, wrzucam do zupy, gotuję do miękkości.
- parówki kroję w plastry, wrzucam do zupy na 5 min. przed końcem gotowania
- przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, dodaję szczypiorek.

Czasem zamiast parówek dodaję inną kiełbasę, na przykład białą albo bydgoską. Czasem, jak mi się chce, tą zupę gotuję na wywarze warzywnym, bo czasem dopada mnie niechęć do wszelkiego typu kostek rosołowych.
 

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Robiłam na wywarze warzywnym, bo nie używam kostek, dodałam jeszcze kurkumę, tymianek, imbir (nie mogłam się powstrzymać) i muszę przyznać, że to jedna z najlepszych i najbardziej rozgrzewających zup jakie jadłam.
Aha, przed dodaniem parówek zmiksowałam zupę z grubsza. I ziemniaki trochę podsmażyłam i poddusiłam razem z cebulą, nie wiem czy to miało jakieś znaczenie.
Pycha!
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Robiłam.Jest pyszna.
Tylko ja zmiksowałam całość przed dodaniem parówek.
Bardzo nam smakowało.

A i parówki pokrojone w plasterki przesmażyłam przed dodaniem do zupy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy