Zupa z brukwi

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
1 brukiew o wadze ok. 1 kg
2 serki topione po 100 g ( naturalne, najlepiej w ‘kiełbaskach’)

Kminek, imbir, koper włoski – po pół łyżeczki każdej z przypraw.
Sól i biały pieprz do smaku.

brukiew_cc.jpg

Brukiew obrać, pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by tylko przykryło.
Ugotować na miękko.
Dodać serki topione i przyprawy: kminek, imbir i koper włoski ( ja dałam mielone) oraz sól i biały pieprz.
Za pomocą żyrafy zmiksować na krem.
Osobno na suchej patelni podprażyć nerkowce ( albo słonecznik albo inne orzeszki) i posypać gotową zupę na talerzu.

zupa_z_brukwi_wersja_qd_cc.jpg
 

Załączniki

  • brukiew_cc.jpg
    brukiew_cc.jpg
    36.7 KB · Wyświetleń: 2
  • zupa_z_brukwi_wersja_qd_cc.jpg
    zupa_z_brukwi_wersja_qd_cc.jpg
    30.3 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No to jeszcze tylko powiedz, gdzie mogę kupić brukiew? Bo ostatnio widziałam ją ze 30 lat temu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
samanta @ 1 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1249997No to jeszcze tylko powiedz, gdzie mogę kupić brukiew? Bo ostatnio widziałam ją ze 30 lat temu.
Ja z 25 lat temu,jak miałam działkę i posadziłam brukiew-pyszne puree z niej było.
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
brukwi u mnie dostatek
icon_mrgreen.gif


Qd, jak z tymi serkami?
Dla bezmlecznych mozna czyms zastapic?
Czy moze mozna odpuscic bez szkody dla podniebienia?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
kermidt @ 1 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1261971brukwi u mnie dostatek
icon_mrgreen.gif


Qd, jak z tymi serkami?
Dla bezmlecznych mozna czyms zastapic?
Czy moze mozna odpuscic bez szkody dla podniebienia?
Tak mysle - serki daja taka aksamitnosc; sa tez dosc tluste - jak dasz inny tluszcz, np oliwe to tez bedzie gladkie, chociaz nie az tak, no i jednak bedzie smakowac ciut inaczej.

W tej chwili przyszlo mi do glowy, ze moze moglabys zrobic wersje z tluszczem kokosowym i posypką ze skarmelizowanych wiorkow?
gruebel_2.gif


To oczywiscie juz zupelnie inna bajka smakowa.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wiorkow w kremowej zupie to mi za chinskiego nie zjedza
icon_wink.gif

Olej kokosowy dostaja (podnosi odpornosc) ale tez sie krzywia.
Coz, sprobuje jak juz bede robic, w koncu duzo go tam nie bedzie.
A nieduza stuke brukwi wlasnie wyrzucilam. Malzonek kupil (zamowilam rzodkiew czarna
icon_lol.gif
) i zostawil na blacie bez torebki. ALe zeby tak szybko taki flak? Nie widzialam, zeby cos tak szybko zwiedlo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izzabelkas

Member
Mar 19, 2007
85
0
0
Uwielbiam zupe z brukwi jak babcia moja robiła!!!!!!!!!!!
U nas jej dużo w sklepach, tylko przepisu babcinego nie mam.

Gotowana była na indyku lub gęsinie... brukiew starta lub pocięta do niej marchewka, ziemniaczki i pamiętam dużo majeranku... muszę popytać rodzinę bo ze mnie marna kucharka
icon_cool.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy