Zupa z ciecierzycy, soi, natki i cytryny

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Pęczek natki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
Puszka ciecierzycy *
Puszka soi *
Litr wywaru – dowolnego – ja użyłam warzywnego
1 cytryna – sok i skórka + kilka cząstek do dekoracji
1 – 2 łyżki oliwy
Szczypta chili (no nie byłabym sobą gdybym nie dodała, nieprawdaż? :D)
Sól
Pieprz (sporo)


Cebulę, czosnek i natkę zmiksować na w miarę gładką masę. Całkiem gładka to ona nie będzie, ale.. W razie konieczności dodać odrobinę oliwy.
Resztę oliwy rozgrzać w garnku o grubym dnie. Przesmażyć chwilę, wrzucić ciecierzycę i soję, zalać wywarem. Zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i chili.
Z cytryny otrzeć skórkę, z połówki wycisnąć sok. Dodać o zupy. Ja jestem uzależniona od cytryny i wcisnęłam całą, Osobisty nie zgłaszał zastrzeżeń

I teraz zupę - można lekko zmiksować albo lekko ugnieść widelcem, ale można ją też zostawić tak jak jest.
Podawać z ćwiartką cytryny.

* Jak ktoś jest mniej leniwy ode mnie (co jest dość prawdopodobne
icon_wink.gif
) może, rzecz jasna, użyć suszonej ciecierzycy i soi, namoczyć je przez noc, rano ugotować itp.. ale ja jestem na to zdecydowanie zbyt wygodna. Lubię puszki :D

38249_1491109328294_1550831817_31179975_2180253_n.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy