- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
1 szklanka soczewicy
2 średnie cebule
puszka pomidorów
czosnek (1-2 ząbki)
sól, pieprz, ew. przyprawa warzywna lub kostka bulionowa
tymianek lub zioła prowansalskie
ew. kilka ziemniaków
olej lub oliwa do smażenia
Na pulpety:
ok. 30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, szczypiorek albo zielona pietruszka.
Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą (jeśli całe, to rozdrobnić)zioła i soczewicę, trochę poddusić. Całość przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem kostki bulionowej lub przyprawy warzywnej, gotować aż soczewica zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku.
Z podanych składników wyrobić dobrze masę mięsną (jeśli będzie zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej). Na gotującą się zupę kłaść łyżeczką pulpeciki z mięsa, jeszcze trochę gotować.
Ja do zupy dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie, bo nie wiedziałam do końca czy będą tu pasowały czy nie. Można je ugotować od razu w zupie albo pominąć ten składnik.
2 średnie cebule
puszka pomidorów
czosnek (1-2 ząbki)
sól, pieprz, ew. przyprawa warzywna lub kostka bulionowa
tymianek lub zioła prowansalskie
ew. kilka ziemniaków
olej lub oliwa do smażenia
Na pulpety:
ok. 30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, szczypiorek albo zielona pietruszka.
Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą (jeśli całe, to rozdrobnić)zioła i soczewicę, trochę poddusić. Całość przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem kostki bulionowej lub przyprawy warzywnej, gotować aż soczewica zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku.
Z podanych składników wyrobić dobrze masę mięsną (jeśli będzie zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej). Na gotującą się zupę kłaść łyżeczką pulpeciki z mięsa, jeszcze trochę gotować.
Ja do zupy dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie, bo nie wiedziałam do końca czy będą tu pasowały czy nie. Można je ugotować od razu w zupie albo pominąć ten składnik.