Zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami mięsnymi

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
1 szklanka soczewicy
2 średnie cebule
puszka pomidorów
czosnek (1-2 ząbki)
sól, pieprz, ew. przyprawa warzywna lub kostka bulionowa
tymianek lub zioła prowansalskie
ew. kilka ziemniaków
olej lub oliwa do smażenia

Na pulpety:
ok. 30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, szczypiorek albo zielona pietruszka.

Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą (jeśli całe, to rozdrobnić)zioła i soczewicę, trochę poddusić. Całość przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem kostki bulionowej lub przyprawy warzywnej, gotować aż soczewica zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku.
Z podanych składników wyrobić dobrze masę mięsną (jeśli będzie zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej). Na gotującą się zupę kłaść łyżeczką pulpeciki z mięsa, jeszcze trochę gotować.
Ja do zupy dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie, bo nie wiedziałam do końca czy będą tu pasowały czy nie. Można je ugotować od razu w zupie albo pominąć ten składnik.
 

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Beata,
ta zupa jest pyszna, dzięki za przepis.
Ja ją zrobiłam w wersji MM - bez ziemniaków, a pulpeciki z kostką sojową i jajkiem - PYCHA!!! Polecam wszystkim. My ją wpałaszowaliśmy po szaleństwach zimowych na sankach i bardzo nas zasyciła, bo jest "konkretna" i bardzo rozgrzała. Dzięki :padam: :lol:
 

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
marghe czerwona
icon_smile.gif

do zupy dałam wołoszczyznę i kleks śmietany jeszcze, no i bez ziemniaków. zrobię dziś fotkę przy obiadku :roll:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja już całkiem zapomniałam o tej zupie :dump: bardzo dawno jej nie robiłam. Dzięki Basiuka za przypomnienie i za apetyczne zdjęcie .
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,901
252
83
Jak myślicie, z zielonej też wyjdzie?
Czerwonej brak na stanie niestety, a do sklepu mi dziś nie po drodze
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Pewnie wyjdzie, ale raczej zielona dłużej się gotuje, trzeba może wcześniej ją pomoczyć a może i podgotować oddzielnie, nie wiem, nie robiłam z zielonej
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Tylko ja bym Ci jednak nie radziła dusić razem z pomidorami, może oddzielnie ją pogotuj najpierw a dopiero pod koniec daj pomidory podduszone z cebulą i czosnkiem
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
tym razem zupę zrobiłam z zielonej i czerwonej soczewicy( pół na pół, ale zieloną wcześniej oddzielnie trochę podgotowałam),całość zmiksowałam na krem;
pulpeciki zrobiłam z cielęciny bez dodatku mąki, z samym jajkiem żeby były MM i dużą ilością zielonej pietruszki. Znów było pyszne
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alga

Member
Paź 4, 2005
62
0
0
Przepyszna! Jadłam w pracy 3 godziny wcześniej niż zazwyczaj robię sobie przerwę na obiad, bo nie mogłam się jej doczekać
rofl.gif

Kolejny Twój przepis Beato zostaje na stałe, dziękuję
wink.gif

 

konstancja8

Member
Mar 1, 2010
5
0
0
świetna;
właśnie szukałam jakiegoś przepisu na poszerzenie repertuaru roślin strączkowych jakie jadamy, bo przecież zdrowe
icon_smile.gif


akurat w mojej spiżarni zabrakło pomidorów, wiec wykorzystałam sok pomidorowy; świetnie skomponowała się ze świeżą bagietką - moja rodzina uwielbia takie dania
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Czas odkurzyć przepis.
icon_smile.gif

U mnie z batatami, marchewką, selerem naciowym i włoską pasatą, a pulpeciki z polędwiczki wp.