Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami mięsnymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 32580" data-attributes="member: 90"><p>1 szklanka soczewicy</p><p>2 średnie cebule</p><p>puszka pomidorów</p><p>czosnek (1-2 ząbki)</p><p>sól, pieprz, ew. przyprawa warzywna lub kostka bulionowa</p><p>tymianek lub zioła prowansalskie</p><p>ew. kilka ziemniaków</p><p>olej lub oliwa do smażenia</p><p></p><p>Na pulpety:</p><p>ok. 30 dkg mięsa mielonego</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>sól, pieprz, szczypiorek albo zielona pietruszka.</p><p></p><p>Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą (jeśli całe, to rozdrobnić)zioła i soczewicę, trochę poddusić. Całość przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem kostki bulionowej lub przyprawy warzywnej, gotować aż soczewica zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku.</p><p> Z podanych składników wyrobić dobrze masę mięsną (jeśli będzie zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej). Na gotującą się zupę kłaść łyżeczką pulpeciki z mięsa, jeszcze trochę gotować.</p><p>Ja do zupy dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie, bo nie wiedziałam do końca czy będą tu pasowały czy nie. Można je ugotować od razu w zupie albo pominąć ten składnik.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 32580, member: 90"] 1 szklanka soczewicy 2 średnie cebule puszka pomidorów czosnek (1-2 ząbki) sól, pieprz, ew. przyprawa warzywna lub kostka bulionowa tymianek lub zioła prowansalskie ew. kilka ziemniaków olej lub oliwa do smażenia Na pulpety: ok. 30 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, szczypiorek albo zielona pietruszka. Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą (jeśli całe, to rozdrobnić)zioła i soczewicę, trochę poddusić. Całość przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem kostki bulionowej lub przyprawy warzywnej, gotować aż soczewica zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku. Z podanych składników wyrobić dobrze masę mięsną (jeśli będzie zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej). Na gotującą się zupę kłaść łyżeczką pulpeciki z mięsa, jeszcze trochę gotować. Ja do zupy dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie, bo nie wiedziałam do końca czy będą tu pasowały czy nie. Można je ugotować od razu w zupie albo pominąć ten składnik. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami mięsnymi
Top
Bottom