- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Zupa z dyni z ryżem
(Dydmapur brindzow)
Źródło - N. Karapetjan - Kulka, M. Kulka "Armenia od kuchni" AWM 2005
Składniki:
200 g dyni (bez skóry i pestek)
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1/3 l mleka
1 łyżeczka cukru
sól, kardamon, cynamon do smaku
Wykonanie:
Dynię pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotować do miękkości. Zmiksować.
Dodać ugotowany na półmiękko ryż i ponownie gotować jeszcze 15 minut. Zalać mlekiem, dodać cukier i kardamon.
Przed podaniem posypać mielonym cynamonem.
(Dydmapur brindzow)
Źródło - N. Karapetjan - Kulka, M. Kulka "Armenia od kuchni" AWM 2005
Składniki:
200 g dyni (bez skóry i pestek)
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1/3 l mleka
1 łyżeczka cukru
sól, kardamon, cynamon do smaku
Wykonanie:
Dynię pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotować do miękkości. Zmiksować.
Dodać ugotowany na półmiękko ryż i ponownie gotować jeszcze 15 minut. Zalać mlekiem, dodać cukier i kardamon.
Przed podaniem posypać mielonym cynamonem.