Zupa z dyni z ryżem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Zupa z dyni z ryżem
(Dydmapur brindzow)

Źródło - N. Karapetjan - Kulka, M. Kulka "Armenia od kuchni" AWM 2005

Składniki:
200 g dyni (bez skóry i pestek)
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1/3 l mleka
1 łyżeczka cukru
sól, kardamon, cynamon do smaku

Wykonanie:
Dynię pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotować do miękkości. Zmiksować.
Dodać ugotowany na półmiękko ryż i ponownie gotować jeszcze 15 minut. Zalać mlekiem, dodać cukier i kardamon.
Przed podaniem posypać mielonym cynamonem.
 

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
A, to tak bardziej na słodko ta zupa?
Ciekawe musi być, wypróbuję
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Tak, zupa jest leciutko słodkawa, do tego pachnąca przyprawami. Mnie smakuje.
Zrobiłam ją z sentymentu dla ukochanej zupy dyniowej z dzieciństwa, gotowanej przez moją mamę z cukrem, wanilią i zacierkami. Ta jest inna, ale równie dobra.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy