- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Zupa z dyni
Składniki:
-ok. 1kg dyni
-3 łyżki stołowe masła lub margaryny
-1 cebula, drobno pokrojona
-1 ząbek czosnku, rozgnieciony
-3 1/2 szklanki wywaru z warzyw
-1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
-1 łyżka stołowa skou z cytryny
-3-4 paseczki cienko obranej skórki pomarańczowej (według uznania)
-1-2 liście laurowe
-1 1/4 szklanki mleka
-sól i pieprz
Do przybrania:
-4-6 łyżek stołowych chudej lub tłustej śmietany, jogurtu natyuralnego lub sera mascarpone
-pokrojony szczypiorek
1. Dynię obrać, wypestkować i pokroić w 2,5 cm kostkę.
2. W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru.
3. Dodać dynię i mieszać z cebulą przez 2-3 minuty.
4. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać imbir, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i liście laurowe. Przykryć i gotować na wolnym goniu przez 20 minut, aż dynia będzie miękka.
5. Wyrzuć skórkę pomarańczową oraz liście laurowe. Zupę lekko ostudzić i przecisnąć przez cedzak lub zmiksować w mikserze lub robocie kuchennym na gładką masę. Przelać do czystego garnka.
6. Wlać mleko i lekko podgrzać. Doprawić w razie potrzeby. Przybrać zawijasem ze śmietany i szczypiorkiem. Podawać.
Wychodzi zupy dla 6 osób. Porcja ma 112 kcal, 4 g białka, 8g węglowodanów, 7g cukru, 7g tłuszczu.
Moja zupka właśnie się gotuje, zdjęcie i relacje później
Składniki:
-ok. 1kg dyni
-3 łyżki stołowe masła lub margaryny
-1 cebula, drobno pokrojona
-1 ząbek czosnku, rozgnieciony
-3 1/2 szklanki wywaru z warzyw
-1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
-1 łyżka stołowa skou z cytryny
-3-4 paseczki cienko obranej skórki pomarańczowej (według uznania)
-1-2 liście laurowe
-1 1/4 szklanki mleka
-sól i pieprz
Do przybrania:
-4-6 łyżek stołowych chudej lub tłustej śmietany, jogurtu natyuralnego lub sera mascarpone
-pokrojony szczypiorek
1. Dynię obrać, wypestkować i pokroić w 2,5 cm kostkę.
2. W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru.
3. Dodać dynię i mieszać z cebulą przez 2-3 minuty.
4. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać imbir, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i liście laurowe. Przykryć i gotować na wolnym goniu przez 20 minut, aż dynia będzie miękka.
5. Wyrzuć skórkę pomarańczową oraz liście laurowe. Zupę lekko ostudzić i przecisnąć przez cedzak lub zmiksować w mikserze lub robocie kuchennym na gładką masę. Przelać do czystego garnka.
6. Wlać mleko i lekko podgrzać. Doprawić w razie potrzeby. Przybrać zawijasem ze śmietany i szczypiorkiem. Podawać.
Wychodzi zupy dla 6 osób. Porcja ma 112 kcal, 4 g białka, 8g węglowodanów, 7g cukru, 7g tłuszczu.
Moja zupka właśnie się gotuje, zdjęcie i relacje później
