- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa z dynią "Kolory jesieni"
500 g mięsa
500g dyni
600 g ziemniaków
2 łodyżki selera naciowego
150 g marchwi
150g cebuli lub kawałek pora
tymianek lub inne ulubione zioła
sól,pieprz,oliwa
Cebulę posiekać,marchew zetrzeć na tarce,mieso pokroić wkostkę.
Na maśle obsmażyć cebulę,dodać marchew,mięso,nakryć pokrywką i dusić około 30-40 minut.
Jeśli zachodzi potrzeba,dolać wody.
Dynię pokroić w kostkę,seler drobno posiekać,ziemniaki pokroić w kostkę.
Do garnka włożyć ziemniaki,trochę później dodać dynię i seler.
Wszystko zalać 2-2,5 l wody,posolić,popieprzyć i gotować do miękkości ziemniaków.(około 15 minut)
5 minut przed końcem gotowania dodać 5-6 gałązek tymianku.
Nie trzymałam się ściśle przepisu i dałam dosyć gruby plaster karkówki,pół małej hokkaido,1 marchew,2 ziemniaki,1 łodygę selera,1 cebulę,szczyptę suszonego tymianku i przed podaniem zupy posypałam zieloną pietruszką.
Na drugi dzień zupa jest jeszcze smaczniejsza
Przepis z SAY 7

500 g mięsa
500g dyni
600 g ziemniaków
2 łodyżki selera naciowego
150 g marchwi
150g cebuli lub kawałek pora
tymianek lub inne ulubione zioła
sól,pieprz,oliwa
Cebulę posiekać,marchew zetrzeć na tarce,mieso pokroić wkostkę.
Na maśle obsmażyć cebulę,dodać marchew,mięso,nakryć pokrywką i dusić około 30-40 minut.
Jeśli zachodzi potrzeba,dolać wody.
Dynię pokroić w kostkę,seler drobno posiekać,ziemniaki pokroić w kostkę.
Do garnka włożyć ziemniaki,trochę później dodać dynię i seler.
Wszystko zalać 2-2,5 l wody,posolić,popieprzyć i gotować do miękkości ziemniaków.(około 15 minut)
5 minut przed końcem gotowania dodać 5-6 gałązek tymianku.
Nie trzymałam się ściśle przepisu i dałam dosyć gruby plaster karkówki,pół małej hokkaido,1 marchew,2 ziemniaki,1 łodygę selera,1 cebulę,szczyptę suszonego tymianku i przed podaniem zupy posypałam zieloną pietruszką.
Na drugi dzień zupa jest jeszcze smaczniejsza

Przepis z SAY 7
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: