- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1,5 litra wody
250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
5-6 średniej wielkości ziemniaków
kawałek kiełbasy, ok. 15 cm
1 nieduża cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Fasolkę wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przesmażyć na patelni, na 2 łyżkach masła, pokrojoną w plasterki kiełbasę wraz z posiekaną w drobną kostkę cebulą, aż będą złoto - rumiane.
Kiedy fasolka i ziemniaki będą już miękkie, dodać kiełbasę z cebulką. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, 1 łyżką majeranku i 1 łyżeczką kminku.
Na maśle pozostałym po smażeniu kiełbasy zrobić zasmażkę z 3 łyżek mąki i zagęścić zupę.