- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa z fenkuła i naci selera
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule pokrojone w półplasterki
2 fenkuły pokrojone byle jak ale drobno
500 g selera naciowego pokrojonego w plasterki
1 l bulionu z warzyw
2-4 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
250 ml jogurtu greckiego
łyżeczka pieprzu
sól do smaku
Spora garść orzechów, pietruszka i zielone końcówki fenkuła do dekoracji
1.Cebulę podsmażamy na oliwie; dodajemy fenkuły i seler i smażymy przez następne 5 minut. Wrzucamy czosnek i zalewamy gorącym bulionem - gotujemy do miękkości (ok 20 minut).
2.Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Sciągamy z ognie i dodajemy 150 ml jogurtu.
3.Przed podaniem dekorujemy kleksem jogurtu, posikaną zieleniną i orzechami.
Ps1 Zupa jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Strzałem w dziesiątkę jest dodanie do niej orzechów.
Ps2 Efektem ubocznym są wspaniale pachnące ręce przez następne kilka godzin.
Ps3 Przepis pochodzi z http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2006/...-fenkula-i.html

1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule pokrojone w półplasterki
2 fenkuły pokrojone byle jak ale drobno
500 g selera naciowego pokrojonego w plasterki
1 l bulionu z warzyw
2-4 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
250 ml jogurtu greckiego
łyżeczka pieprzu
sól do smaku
Spora garść orzechów, pietruszka i zielone końcówki fenkuła do dekoracji
1.Cebulę podsmażamy na oliwie; dodajemy fenkuły i seler i smażymy przez następne 5 minut. Wrzucamy czosnek i zalewamy gorącym bulionem - gotujemy do miękkości (ok 20 minut).
2.Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Sciągamy z ognie i dodajemy 150 ml jogurtu.
3.Przed podaniem dekorujemy kleksem jogurtu, posikaną zieleniną i orzechami.
Ps1 Zupa jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Strzałem w dziesiątkę jest dodanie do niej orzechów.
Ps2 Efektem ubocznym są wspaniale pachnące ręce przez następne kilka godzin.
Ps3 Przepis pochodzi z http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2006/...-fenkula-i.html