Zupa z fenkuła i naci selera

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Zupa z fenkuła i naci selera

Zupa_z_fenku_a_i_selera.JPG

1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule pokrojone w półplasterki
2 fenkuły pokrojone byle jak ale drobno
500 g selera naciowego pokrojonego w plasterki
1 l bulionu z warzyw
2-4 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
250 ml jogurtu greckiego
łyżeczka pieprzu
sól do smaku

Spora garść orzechów, pietruszka i zielone końcówki fenkuła do dekoracji

1.Cebulę podsmażamy na oliwie; dodajemy fenkuły i seler i smażymy przez następne 5 minut. Wrzucamy czosnek i zalewamy gorącym bulionem - gotujemy do miękkości (ok 20 minut).
2.Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Sciągamy z ognie i dodajemy 150 ml jogurtu.
3.Przed podaniem dekorujemy kleksem jogurtu, posikaną zieleniną i orzechami.

Ps1 Zupa jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Strzałem w dziesiątkę jest dodanie do niej orzechów.
Ps2 Efektem ubocznym są wspaniale pachnące ręce przez następne kilka godzin.
Ps3 Przepis pochodzi z http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2006/...-fenkula-i.html
 

Załączniki

  • Zupa_z_fenku_a_i_selera.JPG
    Zupa_z_fenku_a_i_selera.JPG
    410.3 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy