- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa z kapusty z marchewką
-250 g kapusty
-1 cebula
-2 duże marchewki
-1 ząbek czosnku
-30 g masła
-1 szczypta tymianku
-1 szczypta curry
-2 łyżki jasnego sosu sojowego
-1 łyżeczka soli
-1 szczypta pieprzu
-2 łyżki mąki
-250 g śmietany
-2-3 krople oleju truflowego
-4 jajka na twardo
Obrać i posiekać cebulę i czosnek,podsmażyć w garnku na maśle.
Kapustę obrać ,powycinać grube nerwy,posiekać i dodać do cebuli.
Obrać marchewki,pokroić ,włożyć do garnka,smażyć przez minutę,dodać tymianek,curry,sos sojowy,sól i pieprz.
Wymieszać i podsmażać jeszcze przez minutę.
Posypać mąką i wymieszać.
Stopniowo wlewać 7 szklanek wody,mieszając od czasu do czasu,zmniejszyć płomień,przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu około 25 minut.
Przed podaniem dodać śmietanę,zagotować.
Doprawić do smaku solą,pieprzem,ewentualnie dodać jeszcze sos sojowy,curry i olej truflowy.
Podawać z jajkiem na twardo.
Przepis znaleziony na szwedzkiej stronce.
Kapusty nie ważyłam,dałam 1/4 małej główki,zamiast jasnego sosu dałam maggi w płynie ,oleju truflowego zabrakło
śmietanę miałam 30 % i dałam jej około 100g
Na koniec doprawiłam częścią kostki rosołowej,bo czegoś mi brakowało.
Zupa wyszła bardzo smaczna,sycąca-serdecznie polecam.

-250 g kapusty
-1 cebula
-2 duże marchewki
-1 ząbek czosnku
-30 g masła
-1 szczypta tymianku
-1 szczypta curry
-2 łyżki jasnego sosu sojowego
-1 łyżeczka soli
-1 szczypta pieprzu
-2 łyżki mąki
-250 g śmietany
-2-3 krople oleju truflowego
-4 jajka na twardo
Obrać i posiekać cebulę i czosnek,podsmażyć w garnku na maśle.
Kapustę obrać ,powycinać grube nerwy,posiekać i dodać do cebuli.
Obrać marchewki,pokroić ,włożyć do garnka,smażyć przez minutę,dodać tymianek,curry,sos sojowy,sól i pieprz.
Wymieszać i podsmażać jeszcze przez minutę.
Posypać mąką i wymieszać.
Stopniowo wlewać 7 szklanek wody,mieszając od czasu do czasu,zmniejszyć płomień,przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu około 25 minut.
Przed podaniem dodać śmietanę,zagotować.
Doprawić do smaku solą,pieprzem,ewentualnie dodać jeszcze sos sojowy,curry i olej truflowy.
Podawać z jajkiem na twardo.
Przepis znaleziony na szwedzkiej stronce.
Kapusty nie ważyłam,dałam 1/4 małej główki,zamiast jasnego sosu dałam maggi w płynie ,oleju truflowego zabrakło

śmietanę miałam 30 % i dałam jej około 100g
Na koniec doprawiłam częścią kostki rosołowej,bo czegoś mi brakowało.
Zupa wyszła bardzo smaczna,sycąca-serdecznie polecam.