Zupa z kapusty z marchewką

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zupa z kapusty z marchewką

zupa2.jpg

-250 g kapusty
-1 cebula
-2 duże marchewki
-1 ząbek czosnku
-30 g masła
-1 szczypta tymianku
-1 szczypta curry
-2 łyżki jasnego sosu sojowego
-1 łyżeczka soli
-1 szczypta pieprzu
-2 łyżki mąki
-250 g śmietany
-2-3 krople oleju truflowego
-4 jajka na twardo

Obrać i posiekać cebulę i czosnek,podsmażyć w garnku na maśle.
Kapustę obrać ,powycinać grube nerwy,posiekać i dodać do cebuli.
Obrać marchewki,pokroić ,włożyć do garnka,smażyć przez minutę,dodać tymianek,curry,sos sojowy,sól i pieprz.
Wymieszać i podsmażać jeszcze przez minutę.
Posypać mąką i wymieszać.
Stopniowo wlewać 7 szklanek wody,mieszając od czasu do czasu,zmniejszyć płomień,przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu około 25 minut.
Przed podaniem dodać śmietanę,zagotować.
Doprawić do smaku solą,pieprzem,ewentualnie dodać jeszcze sos sojowy,curry i olej truflowy.
Podawać z jajkiem na twardo.

Przepis znaleziony na szwedzkiej stronce.

Kapusty nie ważyłam,dałam 1/4 małej główki,zamiast jasnego sosu dałam maggi w płynie ,oleju truflowego zabrakło
bezradny.gif

śmietanę miałam 30 % i dałam jej około 100g
Na koniec doprawiłam częścią kostki rosołowej,bo czegoś mi brakowało.

Zupa wyszła bardzo smaczna,sycąca-serdecznie polecam.


 

Załączniki

  • zupa2.jpg
    zupa2.jpg
    71.5 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy