Przepis z "Potraw z różnych stron świata" Macieja Halbańskiego. Przepis jest na kurę z podrobami, ja z podrobów miałam tylko 2 żołądki, ale i tak zupa wyszła świetna. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
ćwiartka kury i podroby (szyjka, żołądek, serce)
50 dkg porów
5 szklanek wywaru z kości (ja wzięłam kostkę drobiową)
sól, pieprz
Pory dokładnie myjemy, nacinamy głęboko wzdłuż całej długości, następnie odcinamy białą część i kroimy ją na cienkie plastry. Zielonej części nie wyrzucamy.
Ćwiartkę kury i podroby myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy w całości zieloną część porów, zalewamy wywarem i gotujemy godzinę na małym ogniu. To w przypadku kury. Ja miałam dość duże udo brojlera, ale gotowałam tylko pół godziny, bo kurczak zmiękł znacznie szybciej.
Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową pory, a dodajemy ich białą część pokrojoną na plasterki i gotujemy do miękkości kury. W moim przypadku gotowałam jeszcze 20 minut.
Miękką kurę i podroby wyjmujemy z zupy, obieramy z kości, mięso kroimy, wkładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo sycąca zupa. Z pokrojonymi żołądkami i mięsem zupa porowa smakowała nadzwyczajnie.
Składniki
ćwiartka kury i podroby (szyjka, żołądek, serce)
50 dkg porów
5 szklanek wywaru z kości (ja wzięłam kostkę drobiową)
sól, pieprz
Pory dokładnie myjemy, nacinamy głęboko wzdłuż całej długości, następnie odcinamy białą część i kroimy ją na cienkie plastry. Zielonej części nie wyrzucamy.
Ćwiartkę kury i podroby myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy w całości zieloną część porów, zalewamy wywarem i gotujemy godzinę na małym ogniu. To w przypadku kury. Ja miałam dość duże udo brojlera, ale gotowałam tylko pół godziny, bo kurczak zmiękł znacznie szybciej.
Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową pory, a dodajemy ich białą część pokrojoną na plasterki i gotujemy do miękkości kury. W moim przypadku gotowałam jeszcze 20 minut.
Miękką kurę i podroby wyjmujemy z zupy, obieramy z kości, mięso kroimy, wkładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo sycąca zupa. Z pokrojonymi żołądkami i mięsem zupa porowa smakowała nadzwyczajnie.